Eva Birkstam, kvalificerad handläggare, Arbetsförmedlingen:
– Jag önskar mig flera saker. Exempelvis blir ledarskap och medarbetarskap än viktigare i den digitaliserade arbetsmiljö vi nu gått in i. Det bör finnas bra trygghets- och arbetsvillkor även vid hemarbete. Vi förväntas också jobba längre och då ökar kraven på ett hållbart arbetsliv. Då bör flexibla lösningar för arbetstid, arbetets förläggning, semester och pension samt vid sjukdom erbjudas. Jag hoppas också på mer flexibilitet, för att medarbetare ska kunna arbeta längre. Och förstås att parterna arbetar för rimliga löner för akademikerna så det lönar sig att studera.
Marcus Ellervik, projektledare, Handelskammaren Mälardalen:
– Jag förväntar mig att parterna, arbetsgivare och fack, inte tjafsar om småsaker. Att de kanske släpper den klassiska lönefrågan och tittar på det som har dykt upp nu under krisen och vad arbetstagarna behöver och vill ha. Det kan exempelvis vara fler semesterdagar eller flexiblare arbetsdagar. Några hundralappar mer blir inte mycket i plånboken efter skatt, då kan en extra semesterdag vara värd mer. Men främst hoppas jag alltså att man inte tjafsar och fastnar i småsaker.
Birgitta Anderson, kurator, Stockholms läns landsting:
– Först tänkte jag lönen, lönen, lönen! Vi socionomer inom hälso- och sjukvård har halkat efter. I dag har vi till slut, äntligen och mycket välkommet fått vår legitimation inom sjukvården – och det ska märkas! Sedan två saker till: Arbetsmiljö och kompetensutveckling. I dag när man bygger sjukhus efter nya koncept försvinner ett av våra viktigaste verktyg – ett rum att möta våra patienter i. Vi behöver bra och fler besöksrum! Och att läsa vidare ska uppmuntras, det finns så många kompetensutvecklingar som i dag ransoneras bort.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.