20 augusti, 2018

Sämre arbetsmiljö för hbtq-personer

Hbtq-personer som jobbar i Göteborgs stad utsätts oftare för kränkningar, mobbning och trakasserier jämfört med andra anställda. Det visar en ny undersökning.

pride

Europride pågick hela förra veckan i Göteborg. Foto: Getty

Årets upplaga av Europride avslutades i Göteborg i förra veckan och under onsdagen presenterades rapporten Normer som skaver – hbtq-personers sociala arbetsmiljö i Göteborgs stad.

Rapporten visar att majoriteten av de hbtq-personer som är anställda i Göteborgs stad känner sig delaktiga, trygga och accepterade i gemenskapen på sin arbetsplats.

Men samtidigt är hbtq-personerna oftare utsatta för kränkande särbehandling, mobbning och sexuella trakasserier på jobbet jämfört med andra anställda. Utsattheten bland icke-binära och personer med transerfarenhet är särskilt hög.

21 procent anger att de kränkts eller diskriminerats av en kollega under det senaste året, och 12 procent av elev eller brukare.

– Ett stort problem är obetänksamt bemötande som opassande frågor och skämt eller frånvaron av frågor. Det här påverkar huruvida man känner sig som en del av gemenskapen och påverkar det psykiska välbefinnandet. Som vi ser det är det en stark heteronorm som gör obetänksamheten möjlig, säger Sofia Björk som genomfört undersökningen tillsammans med Mattias Wahlström, båda forskare och lärare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Studien visar också att åtta procent har blivit utsatta för kränkande behandling eller diskriminering av sin chef under det senaste året.  

– De blir svårare att anmäla om det är chefen som utsätter eftersom du är mer beroende av din chef, säger Sofia Björk.

Resultatet bygger på enkäter med 1004 personer som är anställda i staden. 206 av dem är hbtq-personer och forskarna gjorde djupintervjuer med 12 av dessa.

I rapporten riktar forskarna flera råd för fortsatt arbetsmiljöarbete som kan skapa större medvetenhet kring hbtq-frågor. De vill bland annat se utbildningsinsatser.

– Det viktigaste är att jobba med normer i organisationen. De högsta cheferna bör driva arbetet och sätta färgen för hela organisationen. Om de visar att de tycker att det är viktiga frågor så blir det en prioritering för alla.

Studien är unik i sitt slag. De senaste tio åren har det gjorts mycket lite forskning på hur hbtq-personer upplever sin arbetssituation.  

– Jag blev själv förvånad när vi skulle göra research, jag trodde inte att det skulle finnas så väldigt lite om ämnet, säger Sofia Björk.

Text: Stina Loman

Läs mer: 

Ny hbtq-utbildning för socialtjänsten

Utbildar för mer inkluderande arbetsmiljö

Kriminalvården går i bräschen med hbtq-satsning

Akademikern

Senaste nytt

Forskaren: ”Fackförbunden avgörande för en rättvis k...

HÅLLBARHET För att mobilisera klimatarbetet bjuds led...
27 mars, 2023

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Inkomst och utbildning påverkar livslängden

FOLKHÄLSA Höginkomsttagare lever nästan sju år längr...
22 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023


Läs även

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

ARBETSMILJÖ Det straffrättsliga skyddet ska stärkas fö...
10 mars, 2023