Regeringen genomför flera utlokaliseringar av statliga myndigheter för att få bort Stockholmscentraliseringen. Många anställda berörs av flyttarna, vilket Akademikern skrivit om tidigare (se lista nedan). I november förra året slog också Arbetsdomstolen fast att myndighetsanställda måste flytta med myndigheten om det inte anges något annat i anställningsavtalet.
Förra veckan lämnade alla fackförbund inom saten in en gemensam förhandlingsframställan till Arbetsgivarverket eftersom de vill diskutera villkoren för omlokaliseringen.
Lena Emanuelsson, ordförande för Saco-S, menar att myndighetsflyttarna kommer att ge stora konsekvenser.
– Många av våra medlemmar påverkas och det har under vintern uppstått olika frågor som vi vill prata med Arbetsgivarverket om. Därför har vi lämnat in en formell förhandlingsframställan för att få till en ordentlig diskussion, säger hon.
Vad är det för frågor som ni vill diskutera?
– Det är kopplat till att flera inte kan följa med i flytten och tvingas säga upp sig. För många är det inte något stort problem eftersom de fått nya jobb, men det finns en del bekymmer med det här som vi måste titta på.
Ett sådant bekymmer rör Trygghetsstiftelsen arbete, det är en omställningsorganisation inom det statliga avtalsområdet. De försöker bland annat se till att medarbetare inte ska bli arbetslösa bland annat på grund av en omlokalisering.
– Stiftelsen har bra resurser och kan vara ett stöd till personer i en omställningssituation, men det finns begränsningar utifrån det omställningsavtal som finns i dag.
Mer konkret än så vill inte Lena Emanuelsson vara innan facken utvecklat sina synpunkter i samtal med Arbetsgivarverket, vilket de ska göra under veckan.
– Jag hoppas vi kommer fram till något som är bättre än det vi har i dag. Vi kommer att sätta ut flera tider för att diskutera de här frågorna, säger Lena Emanuelsson och påpekar att Saco-S inte motsätter sig att staten finns i hela landet men att regeringen behöver agera långsiktigt och i första hand placera nya myndigheter på nya orter och inte flytta befintliga eftersom det innebär ett kompetenstapp.
– Det är nästan ingen som flyttar med och det gör att det tar tid att få igång en fungerande verksamhet på nya orten.
Anna Falck är förhandlingschef på Arbetsgivarverket. Hon bekräftar att de tagit emot framställan men vill inte uttala sig om den.
– Förhandlingsframställan är väldigt öppet formulerad, den är inte preciserad vilka avtal det rör och det har de sagt att de vill återkomma till vid mötet, så vi inväntar det, säger hon.
Text: Stina Loman, Akademikern.
Läs mer:
Omstart för E-hälsomyndigheten
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.