30 augusti, 2019

Saco: ”Fackförbunden måste hänga med i klimatfrågan”

Saco kommer inte att utlysa någon klimatstrejk som Greta Thunberg efterlyste. Men ordförande Göran Arrius tror att fackförbunden snart kommer att ställas inför högre krav i klimatfrågan.

2018_goran_arrius_kcp-1_160x240

Det är viktigt att fackförbunden hänger med och har fokus på klimatfrågan, säger Göran Arrius, ordförande i Saco. Foto: Saco

Efter att Greta Thunberg och klimatrörelsen Fridays for Future efterlyste fackförbundens engagemang och deltagande mot klimatförändringar genom att utlysa strejk den 27 september beslutade Saco, TCO och LO att stämma träff med klimataktivisterna.

Någon strejk kommer det nämligen inte att bli.

– Vi håller på att titta på hur vi fortsatt kan ha någon form av samverkan så att vi inte motarbetar varandra. Det finns ingen anledning att vara osams i den här frågan, tvärt om är det bra att man jobbar mot samma mål på olika sätt, säger Göran Arrius.

Samtidigt tror han att fackförbunden kommer att behöva bli betydligt aktivare i klimatfrågan.

– Fackföreningsrörelsen i allmänhet har inte riktigt varit på bollen så snabbt som vi borde ha varit. Jag tror att det kommer att ställas krav på oss.

Önskemål kommer från medlemmarna.

– Vi är en demokratisk organisation och ska göra det som medlemmarna säger. Frågan engagerar många, inte minst många unga. Jag tror att fackförbunden behöver bli lite bättre på att hantera den typen av frågor.

Fackförbunden kan både finnas som stöd för enskilda medlemmar som vill bidra till att minska sitt klimatavtryck och se över saker som exempelvis sin resepolicy.

Läs mer: Klimatsmarta kollektivavtal - fackförbunden spelar en central roll i omställningen

Som svar på uppmaningen till strejk möttes alltså Göran Arrius, LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Eva Nordmark, ordförande för TCO representanter för Fridays for Future förra veckan.

– Det var god stämning på mötet och där fanns ömsesidig respekt. Vi förklarade vår roll och varför vi inte kan utlysa strejk, säger Göran Arrius.

Däremot kan facken få en annan viktig roll. Många varnar för att de stora förändringar som väntar i samhället kan skapa splittring mellan olika grupper. Och det är viktigt att förändringar genomförs utan att stora grupper lämnas utanför, poängterar Göran Arrius.

Internationella fackliga organisationer som IQC och EQC talar om ”just transition”, rättvis omställning.

– Omställningen måste ske på ett sätt så att den inte skapar orättvisor. Det går an för personer i Stockholm att säga att skatten på drivmedel ska höjas, men hur slår det på landsbygden? Det är viktigt att stora grupper inte hamnar utanför, då finns en risk att de inte tycker att förändringarna är bra. Titta bara på presidenterna i USA och Brasilien, två stora länder som säger att det här inte är viktigt.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024