9 december, 2019

Så funkar det: Strejk eller inte för klimatet?

Fridays for Future och Greta Thunberg uppmanade fackförbunden att strejka. Ute i världen utlyste flera fackförbund strejk, men i Sverige blev det nobben. Hade det varit möjligt att säga ja?

klimat03

Det blev ingen klimatstrejk i Sverige, men tusentals demonstrerade i höstas. Många representanter från fackförbunden deltog. Foto: Anna Simonsson

  1. Rätten att strejka
    Strejk är den yttersta stridsåtgärden som ett fackförbund kan ta till för att sätta press på arbetsgivarparten när det gäller att komma överens om exempelvis löneökning eller andra arbetsvillkor som ingår i ett kollektivavtal.
  2. Fredsplikt råder
    Strejk är bara tillåtet under perioden då ett kollektivavtal gått ut och innan ett nytt tecknas. Ett fackförbund kan även strejka för att visa sympati med andra fackförbund. Arbetsgivarens svar är lockout, då de utestänger anställda från arbetsplatsen. Både strejk och lockout måste varslas sju dagar innan den träder i kraft.
  3. Så påverkas du
    När en strejk bryter ut får du inte arbeta, varken på kontoret eller hemifrån. I stället kan den lokala konfliktkommittén kalla in dig för att utföra fackligt arbete, som att dela ut flygblad eller vara strejkvakt. Du får ingen lön, utan Akademikerförbundet SSR betalar en ersättning som ska motsvara din vanliga inkomst. När konflikten är över går du tillbaka till jobbet som vanligt.
  4. Nya regler efter hamnkonflikten
    Rätten att strejka är inskriven i grundlagen och medbestämmandelagen reglerar vad som gäller. I år begränsades rätten att strejka mot arbetsgivare som redan är bundna av ett kollektivavtal med ett annat fackförbund. Det skedde efter att en konflikt i Göteborgs hamn fått arbetsmarknadsministern att tillsätta en utredning om strejkrätten. Arbetsmarknadens parter presenterade då ett eget förslag som blev grunden för den nya lagen.
  5. Politisk strejk för klimatet
    Om fackförbund hade valt att strejka för klimatet hade det inte haft något att göra med kollektivavtal, utan kallas politisk strejk. Det är tillåtet om den är kortvarig. Inget Saco-förbund utlyste strejk och som individ kan man inte ta ut sig själv i strejk. En del arbetsgivare tillät sina anställda att delta i demonstrationerna. Det innebar dock inte att de strejkade utan att de fick ledigt för att delta i en manifestation.

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024

Fyra nya namn föreslås till förbundsstyrelsen

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR Fyra nya namn finns med i förslaget till n...
2 april, 2024

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024