9 december, 2019

Så funkar det: Strejk eller inte för klimatet?

Fridays for Future och Greta Thunberg uppmanade fackförbunden att strejka. Ute i världen utlyste flera fackförbund strejk, men i Sverige blev det nobben. Hade det varit möjligt att säga ja?

klimat03

Det blev ingen klimatstrejk i Sverige, men tusentals demonstrerade i höstas. Många representanter från fackförbunden deltog. Foto: Anna Simonsson

  1. Rätten att strejka
    Strejk är den yttersta stridsåtgärden som ett fackförbund kan ta till för att sätta press på arbetsgivarparten när det gäller att komma överens om exempelvis löneökning eller andra arbetsvillkor som ingår i ett kollektivavtal.
  2. Fredsplikt råder
    Strejk är bara tillåtet under perioden då ett kollektivavtal gått ut och innan ett nytt tecknas. Ett fackförbund kan även strejka för att visa sympati med andra fackförbund. Arbetsgivarens svar är lockout, då de utestänger anställda från arbetsplatsen. Både strejk och lockout måste varslas sju dagar innan den träder i kraft.
  3. Så påverkas du
    När en strejk bryter ut får du inte arbeta, varken på kontoret eller hemifrån. I stället kan den lokala konfliktkommittén kalla in dig för att utföra fackligt arbete, som att dela ut flygblad eller vara strejkvakt. Du får ingen lön, utan Akademikerförbundet SSR betalar en ersättning som ska motsvara din vanliga inkomst. När konflikten är över går du tillbaka till jobbet som vanligt.
  4. Nya regler efter hamnkonflikten
    Rätten att strejka är inskriven i grundlagen och medbestämmandelagen reglerar vad som gäller. I år begränsades rätten att strejka mot arbetsgivare som redan är bundna av ett kollektivavtal med ett annat fackförbund. Det skedde efter att en konflikt i Göteborgs hamn fått arbetsmarknadsministern att tillsätta en utredning om strejkrätten. Arbetsmarknadens parter presenterade då ett eget förslag som blev grunden för den nya lagen.
  5. Politisk strejk för klimatet
    Om fackförbund hade valt att strejka för klimatet hade det inte haft något att göra med kollektivavtal, utan kallas politisk strejk. Det är tillåtet om den är kortvarig. Inget Saco-förbund utlyste strejk och som individ kan man inte ta ut sig själv i strejk. En del arbetsgivare tillät sina anställda att delta i demonstrationerna. Det innebar dock inte att de strejkade utan att de fick ledigt för att delta i en manifestation.

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023

Saco-S: Pressat läge på Sis inför sommaren

Sis Sis-personal pressas från flera håll: Rymn...
29 maj, 2023

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023


Läs även

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom ny...

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärar...
27 april, 2023

Facklig kritik mot regeringens satsning på Kriminalv...

POLITIK Akademikerförbundet SSR och Saco-S är krit...
17 april, 2023