1. Lång process
Att förändra lagen om anställningsskydd var en del av Centerpartiets och Liberalernas krav i januariavtalet. Under 2020 har fackförbund och arbetsgivare fått ge sin syn på hur det nya systemet ska se ut. I juni i år presenterades tre statliga utredningar med förslag till förändringar, baserat på parternas överenskommelse. Om förslaget går igenom kan nya lagar träda i kraft i sommar.
2. Rätt till omställning
I de flesta kollektivavtal finns bestämmelser om att den som blir av med jobbet kan få hjälp av en omställningsorganisation. Nu föreslås en helt ny, offentlig organisation, som ska hjälpa även dem som inte omfattas av kollektivavtal.
3. Studera hela livet
Ett nytt studiestöd för vidareutbildning och omskolning för yrkesaktiva införs. Stödet kan fås i upp till ett läsår och ligger på runt 20 000 kronor i månaden. Men summan kan bli större, beroende på vad fack och arbetsgivare kommer överens om.
4. Lättare att säga upp
Enligt svensk arbetsrätt är det principen sist in-först ut som gäller när en arbetsgivare behöver säga upp personal på grund av arbetsbrist. Med den nya lagen om anställningsskydd får alla arbetsgivare undanta tre personer från turlistan.
5. Ingen lön vid tvist om jobbet
I dag har den som inleder en tvist med sin arbetsgivare om en uppsägning rätt till lön under den tid som processen pågår. Den möjligheten tas bort. Samtidigt ska anställningsformen ”Allmän visstid” ersättas med ”Särskild visstid”, en form som kommer att göra det lättare för den som är tidsbegränsat anställd att få ett fast jobb.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.