Att vara personalchef i Skellefteå kommun i dag, efter den största konkursen i modern svensk historia, är minst sagt utmanande. Flera tusen personer förlorar jobbet på Northvolt samtidigt som välfärden skriker efter arbetskraft. Behovet av snabb omställning är stort.
– Vi har ju en väldigt speciell situation i Skellefteå just nu med en stor konkurs och är i akut behov av medel för omställningsinsatser för människor som blivit uppsagda till följd av detta, säger Joakim Lundin.
Gemensamt har facken i välfärden tillsammans med arbetsgivarsidan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt Sobona kommit överens om ett pilotprojekt för att stötta Skellefteå, Boden, Luleå och Piteå kommun med totalt 40 miljoner kronor till omställningsinsatser. Satsningen går via Omställningsfonden som ska koordinera och matcha insatserna.
Bakgrunden till att projektet initieras i just Norrbotten och Västerbotten är att det bedöms saknas upp mot 35 000 personer bara de närmaste två åren för att täcka kompetensbehoven inom välfärden.
− Situationen i Norrbotten och Västerbotten är extra ordinär och pressar kommunerna och regionerna som redan har en omfattande kompetensbrist som påverkar verksamheten och våra medlemmar negativt. Det är första gången som vi parter gör den här typen av partsgemensamma satsningar genom Omställningsfonden, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, som är ett av fackförbunden som är med i arbetet.
Joakim Lundin är positiv till projektet i stort men tycker att det går för långsamt att komma i gång med insatserna.
– Jag tycker det är ett bra projekt, men varför ska det behöva ta sådan tid när extrainsatserna redan är i gång? Pilotprojektet startade ju i mars och vi hade hoppats på att kunna ansöka om medel direkt, men fick nu höra att det inte är aktuellt förrän framåt hösten. Vi är besvikna på tidsaspekten.
Han menar att krisen på Northvolt har gjort att Skellefteå kommun fått fler sökande till jobb inom verksamheterna, men att det krävs kompetenshöjande insatser för att kunna fylla vakanserna.
– Vi har bristyrken inom bland annat vård, skola och omsorg, samtidigt är arbetslösheten högre än på länge efter Northvolt-konkursen. Det är viktigt att personerna som söker jobb inom dessa områden har eller erbjuds en adekvat utbildning och för det krävs omskolning. Många har bristande kunskaper i svenska, men vill lära sig, och där vore stöd för kostnader för utbildning mycket värdefullt, säger Joakim Lundin.
Vad är dina förhoppningar med projektet?
– Naturligtvis att detta ska bidra till omställningen av arbetskraft i Skellefteå så att vi kan möta de framtida behoven i kommunens verksamheter. I stort är vi positiva, men just nu känns det lite segt. Man borde kunna komma i gång snabbare.
Fakta: Omställningssatsning i norr
Det pågår en intensiv grön industriomställning i hela Sverige, från norr till söder. Omställningen påverkar inte bara kommuner där företag etablerar sig eller expanderar, utan också på andra orter. Detta ställer krav på välfärdens verksamheter.
Omställningsfonden ska koordinera matchningsinsatser i samarbete med berörda arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och övriga omställningsorganisationer i Norrbotten och Västerbotten. Det innefattar kartläggning av berörda arbetsgivares kompetensbehov samt kompetens och intresse av att jobba inom sektorn hos potentiella arbetstagare, identifiering av kompetensgapet och att slutligen konstatera relevanta insatser och kostnader för dessa.
Från den fackliga sidan ingår Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR:s förbundsområden Allmän kommunal verksamhet, Hälso- och sjukvård, Läkare samt Lärare jämte i förbundsområdena ingående organisationer samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer.
Projektet pågår mellan 1 mars 2025 till och med 31 december 2027.
Källa: Akademikerförbundet SSR
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.