1. Regleras i kollektivavtal
Vad som räknas som obekväm arbetstid regleras inte i lag, utan i kollektivavtal. Det beror därför på vilket kollektivavtal din arbetsgivare är ansluten till vad som räknas som obekväm arbetstid. Om inget kollektivavtal finns är det upp till dig själv att förhandla.
2. Inte samma som övertid
Obekväm arbetstid behöver inte vara övertid. Kvälls- och helgjobb kan ingå i ordinarie schema och behöver inte innebära att du jobbar över. Och tvärt om: Om du jobbar över behöver det inte innebära att det görs på obekväm arbetstid.
3. Ersättningen regleras i kollektivavtalet
Vilken extra ersättning du har rätt till för de timmar du arbetar på obekväm arbetstid beror på kollektivavtalet. Om inget kollektivavtal finns är det upp till dig själv att förhandla. Detsamma gäller för övertid, ersättningen för arbete utöver heltid regleras i kollektivavtal.
4. Stora skillnader mellan branscher
Variationerna är stora mellan olika branscher när det gäller vilken ersättning du får. Generellt har de verksamheter som har en dygnet-runt-verksamhet, exempelvis vården och räddningstjänsten, lägre ob-tillägg. Och exempelvis handeln har generellt högre ob-ersättning.
5. Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet
Arbetsgivaren kan beordra dig att jobba helg eller kväll. En schemaändring bör vanligtvis göras med två veckors varsel. Om du blir beordrad att jobba helg eller kväll med kortare varsel ska ändringen också räknas som övertid (eller mertid om du jobbar deltid) och ersättning för detta utgå enligt kollektivavtal.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.