Så hanterar du sexuella övergrepp och trakasserier på jobbet

Sedd av 831

Akademikern. Kampanjen #metoo har spridit sig som en löpeld i sociala medier. Hur gör man om man blivit utsatt på jobbet? Daniel Hjalmarsson på Akademikerförbundet SSR tipsar.

Senast ändrad 15:22, 26 Okt 2017
Foto: mostphotos.
Många samlades under söndagens manifestation på Sergels torg i Stockholm.

Efter att filmproducenten Harvey Weinstein anklagats för att ha trakasserat och sexuellt utnyttjat kvinnor startades #metoo-hashtaggen i sociala medier. Hashtaggen har sedan spridit sig över hela världen. Här delar kvinnor med sig av och diskuterar sexuella övergrepp och trakasserier. 

Hur bör man gå tillväga om man blivit trakasserad eller utsatt för övergrepp på sin arbetsplats? 

– Det första du ska göra är att anmäla eller informera din chef eller din arbetsgivare om det du utsatts för, säger Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR som i många år har jobbat med frågor som rör jämställdhet och likabehandling. 

Det kan också vara bra att i ett tidigt skede börja dokumentera allt som händer, även de små sakerna som många till en början ursäktar. 

– Det är inte alltid man förstår att man blivit utsatt för ett övergrepp, utan det kan komma en insikt om det långt efteråt. Därför bör man göra en kort notering för sig själv om varje händelse. Skriv ned vad som hände, när det hände, vem som gjorde det och även om det fanns någon annan i närheten som kan ha sett händelsen, säger Daniel Hjalmarsson. 

Sedan bör du också ta kontakt med sin lokala fackklubb eller skyddsombud för att få hjälp att ta saken vidare. Man kan också vända sig till facket centralt. 

– Men det är inte bara den som blivit utsatt som kan anmäla, även vi andra som står runtomkring, som sett något som inte känts bra måste reagera eller anmäla, vi måste hjälpas varandra, säger Daniel Hjalmarsson. 

Att anklaga en eller flera kollegor för sexuella övergrepp och trakasserier kan vara en jobbig process. Speciellt om man blivit utsatt för blickar eller kommentarer, de är svårare att komma åt och kan kännas tuffare att anmäla, menar Daniel Hjalmarsson.  

– När du har möte med arbetsgivaren så se till att ta med dig en kollega, lokalfacklig- eller skyddsombud eller någon annan som du kan lita på, det är alltid bra att ha med sig ett extra par ögon in i mötet så att man inte blir ifrågasatt av arbetsgivaren på ett oschysst sätt.

När arbetsgivaren får reda på vad som hänt är hen skyldig att utreda saken. Som arbetstagare är man skyddad av diskrimineringslagen, arbetsgivaren måste jobba aktivt för att förebygga och motverka förekomsten av bland annat sexuella övergrepp och trakasserier. Man är även skyddad via Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA.

Hur kan arbetsgivaren arbeta förebyggande för att inte sådant här ska hända? 

– Prata om det! Det här är en del av det ordinarie arbetsmiljöarbetet. Vad har vi för jargong på jobbet? Hur är stämningen och vad händer på julfester och tjänsteresor? 

Vad gör man om chefen är problemet, eller om den är en del av en kultur som gör att man inte kan lita på hen? 

– Det är sällan som övergreppen rör sig om isolerade händelser, utan snarare sker övergrepp och trakasserier systematiskt. Det kanske finns fler på arbetsplatsen som blivit utsatta genom åren? Bolla med ditt fackombud om du behöver stöd här. Är det chefen som utsatt dig för sexuella trakasserier eller övergrepp så är det i sig allvarligare än om en kollega gjort det. Där har du diskrimineringslagen i ryggen.

Daniel Hjalmarsson vill också poängtera att män måste börja se över sitt beteende. 

– Det här handlar inte bara om kvinnor. Männen måste börja se och inse vad deras ageranden får för konsekvenser för andra. Skylla på alkohol eller andra dåliga bortförklaringar är inte okej. Många män måste ändra sina beteenden. 

#metoo-kampanjen har även nått politisk nivå i Sverige. Regeringen har skickat ut en inbjudan till arbetsmarknadens parter till ett möte för att diskutera hur man förebygger sexuella trakasserier och övergrepp. Det här berättade bland annat Åsa Regnér (S), jämställdhetsminister, i samband med den manifestation som hölls i Stockholm i söndags. 

– Vi vill ta tillvara på kvinnokraften och ilskan som nu finns för att åstadkomma en förändring, säger Åsa Regnér, rapporterar SvD. 

I januari är det dags för nya jämställdhetsmyndigheten att slå upp dörrarna. I dag presenterade regeringen att Lena Ag blir generaldirektör. 

– De senaste veckornas medierapportering och kvinnors berättelser i sociala medier bekräftar att vi måste fortsätta stärka jämställdhetsarbetet. Starten av Jämställdhetsmyndigheten är en viktig pusselbit, säger Åsa Regnér i ett pressmeddelande. 

Text: Stina Loman, Akademikern. 

up 273