Nya Akademikern om hot på jobbet

Sedd av 83

Akademikern. Har du blivit hotad eller utsatt för våld på jobbet? I så fall är du inte ensam. En av fyra medlemmar i Akademikerförbundet SSR har drabbats de senaste två åren, visar en undersökning från förbundet och Novus i höst.

Senast ändrad 10:32, 13 Dec 2017

Värst utsatta är de som arbetar i socialtjänsten samt på fyra myndigheter: Migrationsverket, Försäkringskassan, Kriminalvården och Arbetsförmedlingen. Det positiva är att på två av de värst drabbade myndigheterna är personalen allra mest nöjd med det förebyggande arbetet. 

För det går att minska utsattheten. Det handlar om klassiskt, systematiskt arbetsmiljöarbete: om att kartlägga risker, agera för att minska dem och ha tydliga rutiner för vad man ska göra om något trots allt händer. Och om att se till att alla känner till vad som gäller. Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga hot och våld, men det är arbetstagarens ansvar att följa de riktlinjer som finns.

I årets sista nummer av Akademikern har vi träffat några som tagit risken för hot och våld på allvar och satsar på det förebyggande arbetet. En av dem är Mattias Hedman på socialtjänsten i Norrköping. När han kom dit från Kriminalvården märkte han att det förebyggande arbetet inte var lika väl utvecklat och att kopplingen till arbetsmiljön var svag. Nu har han i uppdrag att ändra på det.

En annan arbetsplats som agerat är Försäkringskassan i Botkyrka. Kontoret var länge ett sorgebarn med hög utsatthet bland personalen jämfört med andra kontor. När de flyttade till nya lokaler inreddes de utifrån forskning om hur man bygger bort brott. Det har gett resultat.

I det här numret spanar vi också på fenomenet nudging som allt mer flyttar in på våra arbetsplatser och i samhället. Coca-colas personalchef berättar om hur han jobbar med jämställdhet, ett arbete som företaget vunnit pris för.  Och så reder etikrådet ut om arbetsgivare kan begära utdrag ur ”socialregistret” och vad du kan göra om frågan kommer upp. 

I höst exploderade metoo-rörelsen. Från att ha handlat om många enskilda vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp har bransch efter bransch gått samman för att visa hur utbrett problemet är på jobbet och för att flytta skammen från offren till förövarna.

Nu hoppas många på förändring och flera initiativ för att få till verklig förändring har tagits. Ingen ska behöva vara rädd på jobbet. Varken för hot, våld eller sexuella trakasserier.

Akademikern 6 2017 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker, skriv till chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Trevlig läsning!

Åsa Bolmstedt

up 221