21 december, 2021

Rekordavtalet en facklig höjdpunkt 2021

FÖRBUNDET Att ha tecknat ett rekordstort avtalspaket för kommun- och regionanställda, det är en av de saker som Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers är mest nöjd med under 2021.

Heike Erkers, Akademikerförbundets SSR:s ordförande

Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers.

Foto: Magnus Länje

– Det är ett historiskt avtalspaket med Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona som ska säkerställa ett system för livslångt lärande för anställda på kommun- och regionsidan och leda till högre pensionsavsättning. Det är ett rejält omtag i parternas samarbete för ett hållbart och friskare arbetsliv. Särskilt glädjande är att undantaget från turordningsreglerna som finns i las-uppgörelsen, som nu gäller i privat sektor, inte kommer att gälla i det här avtalet, säger Heike Erkers.

Hon är också väldigt nöjd med att Akademikerförbundet SSR, trots pandemin, kunnat genomföra sin första digitala kongress där de hanterat rekordmånga motioner från medlemmar och förtroendevalda.

– Kongressen tog väldigt många viktiga och kloka beslut om både professionsfrågor, förbundets arbete och samhällspolitik generellt. Jag tycker sammantaget att kongressen har tagit beslut som möjliggör att förbundet kan utvecklas vidare, säger Heike Erkers.

Till nästa år är hennes största önskan att pandemin ska upphöra så att förbundet kan åka ut och möta medlemmar och förtroendevalda i deras praktiska vardag.

– Jag har tre turnéer inplanerade under våren. Då ska jag åka ut och träffa politiker, förtroendevalda och medlemmar och besöka arbetsplatser. Jag brukar ju ha en artist med mig på kvällsträffarna med distriktsföreningarna. Nu blir det William Spetz. Jag hoppas att vi ska få det att fungera. Men det vet man ju aldrig hur det blir med sjukdomar och annat, säger hon.

Det svenska riksdags-, region- och kommunalvalet i september kommer naturligtvis att prägla Akademikerförbundet SSR:s arbete under 2022. Förbundet driver genom projektet Uppdrag Välfärd redan ett antal viktiga samhälls- och socialpolitiska frågor inför valet. Vilka ytterligare frågor som ska drivas diskuteras fortfarande.

– Ett område som är viktigt att uppmärksamma det är bristen på förebyggande insatser. Jobbar man ordentligt med förebyggande insatser så leder det till att barn klarar skolan, att man förhindrar gängkriminalitet, och förhindrar att människor blir arbetslösa. Men när pengarna tar slut så spar man ju in på de förebyggande insatserna, säger hon.

Förbundet ska också jobba med frågor kring är AI, digitalisering och robotiserade myndighetsbeslut och säkerställa att socialtjänsten ska utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet.

När Heike Erkers blickar tillbaka på 2021 vill hon också tacka alla de som varit med och bidragit till att drivit förbundets arbete framåt.

– Jag är väldigt stolt över våra förtroendevalda och vårt kansli som jobbat jättehårt för att upprätthålla förbundets arbete och verksamhet under pandemin. Utan det arbete som gjorts lokalt och på kansliet så skulle det inte varit möjligt, säger hon.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Konsulter rött skynke för den som vill locka medarbe...

LEDARE Det anses inte som bra reklam för ett soci...
31 januari, 2023

Här är kommunerna som betalar mest för konsulter i s...

GRANSKNING 186 kommuner har deltagit i Akademikerns u...
30 januari, 2023

Konsultkostnader för miljoner

GRANSKNING Två av tre kommuner använder sig av konsul...
30 januari, 2023

Saco varnar för stigande arbetslöshet bland akademiker

ARBETSMARKNAD Arbetsmarknaden för akademiker är fortsatt...
27 januari, 2023


Läs även

Nya avtalsförhandlingar inom Svenska kyrkan

SVENSKA KYRKAN Lön, brister i arbetsmiljön och bilersättn...
18 januari, 2023

Politiskt skifte med stora förändringar

POLITIK Flyttlasset har gått till Rosenbad för nya...
19 december, 2022

Vårt öppna och demokratiska samhälle är hotat

KRÖNIKA Våra medlemmar kommer att bli krockkudden ...
12 december, 2022

Ministern: Ny socialtjänstlag 2024

POLITIK Först 2024 kommer ny socialtjänstlag, enli...
7 december, 2022