23 januari, 2024

Protester mot bortplockad friskvårdstimme

FRISKVÅRD Nästan samtliga anställda inom Stockholms stad blev vid årsskiftet av med sin friskvårdstimme. Upprördheten är nu stor, berättar Marcus Sjöberg, ordförande för Akademikerförbundet SSR Stockholms stad.

I en av stadsdelarna, Södermalm, använde medlemmarna sin sista friskvårdstimme till att demonstrera mot att den plockas bort.

Foto: Fanny Kapstad

– Jag har varit facklig företrädare sedan 2016, och jag har inte varit med om ett sådant här engagemang någonsin. Vi tar dagligdags emot mejl och samtal. Våra medlemmar är arga och besvikna, berättar Marcus Sjöberg.

För många av dem är tillvaron stressig, poängterar han. Inte minst inom socialtjänsten. Möjligheten att kunna ta en friskvårdspromenad någon gång i veckan för att få röra på sig har därför varit väldigt värdefull.

– Det har varit ett sätt att få lite återhämtning och att få det att fungera i en tuff vardag.

Men nu är alltså den stunden av rekreation borta. Enligt ett politiskt beslut förra året fick varje förvaltning välja mellan två alternativ vad gäller friskvårdsförmåner för sina medarbetare. Antingen 2 500 kronor i friskvårdsbidrag per år och möjlighet till en friskvårdstimme i veckan, eller 3 000 kronor i friskvårdsbidrag per år, men ingen friskvårdstimme.

Av stadens 29 förvaltningar bestämde sig 26 för det senare alternativet. En orsak är att valet måste vara tillämpbart på alla anställda, berättar Marcus Sjöberg.

– Tittar man på stadsdelar har det historiskt sett inte varit möjligt för Kommunals medlemmar, till exempel de inom hemtjänsten, att få schemalagd friskvård. Så de har inte kunnat nyttja förmånen. När beslutet nu säger att modellen ska gälla var det därför enkelt att välja bara peng.

Marcus Sjöberg är inte emot likvärdigheten – tvärtom. Akademikerförbundet SSR har länge drivit den som en jämställdhetsfråga. I budgetförhandlingarna inför 2024 yrkade man därför på att valet borde kunna göras av respektive medarbetare. Det sade dock staden nej till.

– Det var för dyrt, menade man, eftersom det skulle kräva administration. Det är ett märkligt argument, och kortsiktigt. Man blundar för hela grundidén med friskvård. Det är inte en personalförmån vilken som helst, utan ett sätt för att öka hälsan för att man ska kunna utföra sitt jobb bättre.

Lokalföreningen i Stockholms stad har cirka 2 800 medlemmar, och när de nyligen fick svara på en enkät visade det sig att en tydlig majoritet av dem, 69 procent, föredrar alternativet med friskvårdstimme. Sammanlagt 1 108 svar kom in, och femhundra av dem redan första timmen.

Marcus Sjöberg, ordförande i Akademikerförbundet SSR i Stockholms stad. Foto: Theresia Viska

De fackligt förtroendevalda har hanterat situationen på lite olika sätt, berättar Marcus Sjöberg. Några har lagt skrivelser till politiker i nämnden, andra har pratat direkt med beslutsfattarna och protesterat.

– På Södermalm arrangerade man en demonstration i form av en sista friskvårdstimme, innan den togs bort. Och just nu pågår det på olika håll insamlingar och protestlistor.

Och framåt då, hur ska föreningen fortsätta arbetet??

– Vi har inte riktigt landat i någon tydlig strategi än. Men det är en jätteviktig fråga för våra medlemmar, så vi kommer definitivt att driva facklig kamp om att återfå möjligheten till friskvårdstimme.

Reporter Tim Andersson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024