4 juni, 2021

Svårare att rekrytera på distans

STUDENT Under pandemin har landets lärosäten ställt om till distansundervisning. Det har tvingat Akademikerförbundet SSR att testa nya kanaler för att rekrytera studentmedlemmar. – Det har varit svårare, men också lärorikt och mer tidseffektivt, säger Elsa Höök, studentinformatör på förbundet.

Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Foto: Privat

Elsa Höök

Bor: Göteborg

Studerar: Statsvetarprogrammet med inriktning mot internationella relationer vid Göteborgs universitet.

Arbetar som: Studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Elsa Höök, som studerar statsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet, är en av förbundets fyra studentinformatörer i Göteborgsområdet. I vanliga fall brukar hon och de andra berätta om förbundets verksamhet under klassrumspresentationer, eller stå i montrar i universitetets lokaler och besvara frågor. När corona-restriktionerna infördes förra våren så försvann möjligheterna att möta studenter på plats i universitetets lokaler.

– Göteborgs universitet ställde om väldigt snabbt. Vi har föreläsningar på Zoom. Även tentorna har varit digitala, säger Elsa Höök.

Idag har studentinformatörerna anpassat sig till den nya verkligheten och tagit hjälp av utbildningarnas digitala kommunikationskanaler.

– Vi har gjort klassrumspresentationer under digitala föreläsningar istället. Nu mot slutet så har vi börjat bjuda in till chattrum för frågor efteråt, säger Elsa Höök.

Nya möjligheter

Den digitala omställningen har också öppnat nya möjligheter vad gäller att bjuda medlemmarna på olika aktiviteter.

– En rolig grej var när vi bjöd in till ett digitalt studiebesök på Sveriges ambassad i Sydafrika. Ambassadpersonalen berättade om sitt arbete och studenterna fick ställa frågor efteråt. Det verkade uppskattat. Tidigare har vi bara haft sådana här aktiviteter inom Göteborgsområdet, säger Elsa Höök.

Totalt har Akademikerförbundet omkring 40 studentinformatörer på lärosäten runt om i landet. De träffas digitalt en gång i månaden för att ge varandra stöd och utbyta erfarenheter. Under senaste året har de fått större möjligheter att arbeta med förbundets sociala medier.

– Vi har startat en ”digital taskforce” som jag är med i. Vi arbetar några timmar i veckan med att skapa innehåll till digitala medier. Jag hoppas det arbetet fortsätter, säger hon.

Längtar efter en mindre digital verklighet

Men även om Elsa Höök är positiv till studentinformatörernas nya arbetsmetoder så längtar hon efter en mindre digital verklighet. När smittspridningen av covid-19 avtar i Sverige och allt fler ur den vuxna befolkningen vaccineras mot sjukdomen så kanske studenterna snart kan mötas på universitet och högskolor igen. Folkhälsomyndigheten presenterade i förra veckan en plan inför sommaren och hösten för hur den högre utbildningen i Sverige stegvis ska kunna återgå till undervisning på plats igen.

– Min institution har sagt att de ska ha undervisning delvis på plats. Det känns väldigt roligt. Speciellt eftersom jag går in på sista året på min kandidatutbildning. Då kan vi träffa studenter. Jag hoppas på det, säger Elsa Höök.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Konsulter rött skynke för den som vill locka medarbe...

LEDARE Det anses inte som bra reklam för ett soci...
31 januari, 2023

Här är kommunerna som betalar mest för konsulter i s...

GRANSKNING 186 kommuner har deltagit i Akademikerns u...
30 januari, 2023

Konsultkostnader för miljoner

GRANSKNING Två av tre kommuner använder sig av konsul...
30 januari, 2023

Saco varnar för stigande arbetslöshet bland akademiker

ARBETSMARKNAD Arbetsmarknaden för akademiker är fortsatt...
27 januari, 2023


Läs även

Nya avtalsförhandlingar inom Svenska kyrkan

SVENSKA KYRKAN Lön, brister i arbetsmiljön och bilersättn...
18 januari, 2023

Politiskt skifte med stora förändringar

POLITIK Flyttlasset har gått till Rosenbad för nya...
19 december, 2022

Tvära kast skapar oro

MIGRATION Oro för att kollegor söker sig till andra ...
14 december, 2022

Vårt öppna och demokratiska samhälle är hotat

KRÖNIKA Våra medlemmar kommer att bli krockkudden ...
12 december, 2022