4 juni, 2021

Svårare att rekrytera på distans

STUDENT Under pandemin har landets lärosäten ställt om till distansundervisning. Det har tvingat Akademikerförbundet SSR att testa nya kanaler för att rekrytera studentmedlemmar. – Det har varit svårare, men också lärorikt och mer tidseffektivt, säger Elsa Höök, studentinformatör på förbundet.

Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Foto: Privat

Elsa Höök

Bor: Göteborg

Studerar: Statsvetarprogrammet med inriktning mot internationella relationer vid Göteborgs universitet.

Arbetar som: Studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Elsa Höök, som studerar statsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet, är en av förbundets fyra studentinformatörer i Göteborgsområdet. I vanliga fall brukar hon och de andra berätta om förbundets verksamhet under klassrumspresentationer, eller stå i montrar i universitetets lokaler och besvara frågor. När corona-restriktionerna infördes förra våren så försvann möjligheterna att möta studenter på plats i universitetets lokaler.

– Göteborgs universitet ställde om väldigt snabbt. Vi har föreläsningar på Zoom. Även tentorna har varit digitala, säger Elsa Höök.

Idag har studentinformatörerna anpassat sig till den nya verkligheten och tagit hjälp av utbildningarnas digitala kommunikationskanaler.

– Vi har gjort klassrumspresentationer under digitala föreläsningar istället. Nu mot slutet så har vi börjat bjuda in till chattrum för frågor efteråt, säger Elsa Höök.

Nya möjligheter

Den digitala omställningen har också öppnat nya möjligheter vad gäller att bjuda medlemmarna på olika aktiviteter.

– En rolig grej var när vi bjöd in till ett digitalt studiebesök på Sveriges ambassad i Sydafrika. Ambassadpersonalen berättade om sitt arbete och studenterna fick ställa frågor efteråt. Det verkade uppskattat. Tidigare har vi bara haft sådana här aktiviteter inom Göteborgsområdet, säger Elsa Höök.

Totalt har Akademikerförbundet omkring 40 studentinformatörer på lärosäten runt om i landet. De träffas digitalt en gång i månaden för att ge varandra stöd och utbyta erfarenheter. Under senaste året har de fått större möjligheter att arbeta med förbundets sociala medier.

– Vi har startat en ”digital taskforce” som jag är med i. Vi arbetar några timmar i veckan med att skapa innehåll till digitala medier. Jag hoppas det arbetet fortsätter, säger hon.

Längtar efter en mindre digital verklighet

Men även om Elsa Höök är positiv till studentinformatörernas nya arbetsmetoder så längtar hon efter en mindre digital verklighet. När smittspridningen av covid-19 avtar i Sverige och allt fler ur den vuxna befolkningen vaccineras mot sjukdomen så kanske studenterna snart kan mötas på universitet och högskolor igen. Folkhälsomyndigheten presenterade i förra veckan en plan inför sommaren och hösten för hur den högre utbildningen i Sverige stegvis ska kunna återgå till undervisning på plats igen.

– Min institution har sagt att de ska ha undervisning delvis på plats. Det känns väldigt roligt. Speciellt eftersom jag går in på sista året på min kandidatutbildning. Då kan vi träffa studenter. Jag hoppas på det, säger Elsa Höök.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Växande köer för att slippa skuldfällan – ”Mån...

EKONOMI Stigande räntor och inflation blev en käft...
9 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom ny...

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärar...
27 april, 2023