4 juni, 2021

Svårare att rekrytera på distans

STUDENT Under pandemin har landets lärosäten ställt om till distansundervisning. Det har tvingat Akademikerförbundet SSR att testa nya kanaler för att rekrytera studentmedlemmar. – Det har varit svårare, men också lärorikt och mer tidseffektivt, säger Elsa Höök, studentinformatör på förbundet.

Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Foto: Privat

Elsa Höök

Bor: Göteborg

Studerar: Statsvetarprogrammet med inriktning mot internationella relationer vid Göteborgs universitet.

Arbetar som: Studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Elsa Höök, som studerar statsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet, är en av förbundets fyra studentinformatörer i Göteborgsområdet. I vanliga fall brukar hon och de andra berätta om förbundets verksamhet under klassrumspresentationer, eller stå i montrar i universitetets lokaler och besvara frågor. När corona-restriktionerna infördes förra våren så försvann möjligheterna att möta studenter på plats i universitetets lokaler.

– Göteborgs universitet ställde om väldigt snabbt. Vi har föreläsningar på Zoom. Även tentorna har varit digitala, säger Elsa Höök.

Idag har studentinformatörerna anpassat sig till den nya verkligheten och tagit hjälp av utbildningarnas digitala kommunikationskanaler.

– Vi har gjort klassrumspresentationer under digitala föreläsningar istället. Nu mot slutet så har vi börjat bjuda in till chattrum för frågor efteråt, säger Elsa Höök.

Nya möjligheter

Den digitala omställningen har också öppnat nya möjligheter vad gäller att bjuda medlemmarna på olika aktiviteter.

– En rolig grej var när vi bjöd in till ett digitalt studiebesök på Sveriges ambassad i Sydafrika. Ambassadpersonalen berättade om sitt arbete och studenterna fick ställa frågor efteråt. Det verkade uppskattat. Tidigare har vi bara haft sådana här aktiviteter inom Göteborgsområdet, säger Elsa Höök.

Totalt har Akademikerförbundet omkring 40 studentinformatörer på lärosäten runt om i landet. De träffas digitalt en gång i månaden för att ge varandra stöd och utbyta erfarenheter. Under senaste året har de fått större möjligheter att arbeta med förbundets sociala medier.

– Vi har startat en ”digital taskforce” som jag är med i. Vi arbetar några timmar i veckan med att skapa innehåll till digitala medier. Jag hoppas det arbetet fortsätter, säger hon.

Längtar efter en mindre digital verklighet

Men även om Elsa Höök är positiv till studentinformatörernas nya arbetsmetoder så längtar hon efter en mindre digital verklighet. När smittspridningen av covid-19 avtar i Sverige och allt fler ur den vuxna befolkningen vaccineras mot sjukdomen så kanske studenterna snart kan mötas på universitet och högskolor igen. Folkhälsomyndigheten presenterade i förra veckan en plan inför sommaren och hösten för hur den högre utbildningen i Sverige stegvis ska kunna återgå till undervisning på plats igen.

– Min institution har sagt att de ska ha undervisning delvis på plats. Det känns väldigt roligt. Speciellt eftersom jag går in på sista året på min kandidatutbildning. Då kan vi träffa studenter. Jag hoppas på det, säger Elsa Höök.

Stefan Karlsson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Detta gäller om det blir strejk

STREJKVARSEL Hur går det till och vad gäller för medlem...
3 november, 2023

Historiskt om strejken bryter ut

STREJKVARSEL Inte sedan 1986 har Akademikerförbundet SS...
3 november, 2023

Oroade medlemmar på Klarna hör av sig till förbundet

STREJKVARSEL Sedan Akademikerförbundet SSR har varslat ...
3 november, 2023

Heike Erkers: ”Den svenska modellen är utmanad”

ARBETSRÄTT Nu varslar Akademikerförbundet SSR om symp...
30 oktober, 2023