4 juni, 2021

Svårare att rekrytera på distans

STUDENT Under pandemin har landets lärosäten ställt om till distansundervisning. Det har tvingat Akademikerförbundet SSR att testa nya kanaler för att rekrytera studentmedlemmar. – Det har varit svårare, men också lärorikt och mer tidseffektivt, säger Elsa Höök, studentinformatör på förbundet.

Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Foto: Privat

Elsa Höök

Bor: Göteborg

Studerar: Statsvetarprogrammet med inriktning mot internationella relationer vid Göteborgs universitet.

Arbetar som: Studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Elsa Höök, som studerar statsvetarprogrammet vid Göteborgs universitet, är en av förbundets fyra studentinformatörer i Göteborgsområdet. I vanliga fall brukar hon och de andra berätta om förbundets verksamhet under klassrumspresentationer, eller stå i montrar i universitetets lokaler och besvara frågor. När corona-restriktionerna infördes förra våren så försvann möjligheterna att möta studenter på plats i universitetets lokaler.

– Göteborgs universitet ställde om väldigt snabbt. Vi har föreläsningar på Zoom. Även tentorna har varit digitala, säger Elsa Höök.

Idag har studentinformatörerna anpassat sig till den nya verkligheten och tagit hjälp av utbildningarnas digitala kommunikationskanaler.

– Vi har gjort klassrumspresentationer under digitala föreläsningar istället. Nu mot slutet så har vi börjat bjuda in till chattrum för frågor efteråt, säger Elsa Höök.

Nya möjligheter

Den digitala omställningen har också öppnat nya möjligheter vad gäller att bjuda medlemmarna på olika aktiviteter.

– En rolig grej var när vi bjöd in till ett digitalt studiebesök på Sveriges ambassad i Sydafrika. Ambassadpersonalen berättade om sitt arbete och studenterna fick ställa frågor efteråt. Det verkade uppskattat. Tidigare har vi bara haft sådana här aktiviteter inom Göteborgsområdet, säger Elsa Höök.

Totalt har Akademikerförbundet omkring 40 studentinformatörer på lärosäten runt om i landet. De träffas digitalt en gång i månaden för att ge varandra stöd och utbyta erfarenheter. Under senaste året har de fått större möjligheter att arbeta med förbundets sociala medier.

– Vi har startat en ”digital taskforce” som jag är med i. Vi arbetar några timmar i veckan med att skapa innehåll till digitala medier. Jag hoppas det arbetet fortsätter, säger hon.

Längtar efter en mindre digital verklighet

Men även om Elsa Höök är positiv till studentinformatörernas nya arbetsmetoder så längtar hon efter en mindre digital verklighet. När smittspridningen av covid-19 avtar i Sverige och allt fler ur den vuxna befolkningen vaccineras mot sjukdomen så kanske studenterna snart kan mötas på universitet och högskolor igen. Folkhälsomyndigheten presenterade i förra veckan en plan inför sommaren och hösten för hur den högre utbildningen i Sverige stegvis ska kunna återgå till undervisning på plats igen.

– Min institution har sagt att de ska ha undervisning delvis på plats. Det känns väldigt roligt. Speciellt eftersom jag går in på sista året på min kandidatutbildning. Då kan vi träffa studenter. Jag hoppas på det, säger Elsa Höök.

Stefan Karlsson

Läs även

SD-samarbete diskuteras inom Saco

POLITIK SD:s framgångar i valet har lett till tung...
4 oktober, 2022

Heike Erkers: ”Kraven på rätt kompetens ökar&#...

FÖRBUNDET Det nya omställningsavtalet säkrar möjligh...
28 september, 2022

Maktens kvinnor ständigt ifrågasatta

LEDARSKAP ”Kvinnor som tar minsta snedsteg åker ut m...
26 september, 2022

De kämpar för att få fler att engagera sig fackligt

FÖRBUNDET Falu kommun lokalförening får stöttning av...
20 september, 2022