24 juni, 2019

Omstart i arbetslivet

Efter tre månaders arbetslöshet kunde Kristian Ohlson Gonzales börja sitt nya jobb. På vägen fick han stöd av Trygghetsrådet.

akademikern-nr-3-20193-gonzales

Foto: Jessica Segerberg

Det är första dagen på nya jobbet. Arbetsplatsen som Kristian Ohlson Gonzales hittat till efter tre månader av arbetslöshet ligger bara ett stenkast från kaféet i centrala Stockholm, där han nu beställer te och slår sig ner i en fåtölj.

I efterhand tycker han att tiden mellan jobb inte bara blev stressande, utan också utvecklande.

– Jag fick möjlighet att stanna upp i livet och reflektera kring det jag tycker varit bra i mina tidigare jobb, men också sånt som jag ville skulle se annorlunda ut, säger han.

Att han skulle få nya insikter och kunskaper var inget han väntade sig när han i december varslades om uppsägning efter sex år på samma företag.

– Hela företaget var i en ekonomisk kris. De sa upp personal runt om i landet. Chockad var jag absolut inte men det kändes lite konstigt att bli uppsagd. Det var helt nytt för mig.

Som 15-åring flyttade Kristian Ohlson Gonzales med hela sin familj till USA. Där utbildade han sig inom företagsekonomi och psykologi och tillbringade flera år av yrkeslivet som platschef på ett reseföretag. När han i 30-årsåldern kände att det var dags för mindre jobb och mer balans i livet flyttade han hem till Sverige igen.

Efter flytten arbetade han en kort tid som integrationssamordnare på en kommun. Därefter började han arbeta på Work for you, ett företag som hjälper bland andra nyanlända att hitta arbete. Först som etableringslots och senare som platschef. När uppsägningen på grund av arbetsbrist blev ett faktum, stod Kristian Ohlson Gonzales utan jobb och med ganska liten kunskap om vilket stöd man kan få när man förlorar jobbet i Sverige.

– Det hade aldrig tidigare varit aktuellt för mig. I USA ser det annorlunda ut, där finns inte samma möjligheter när man blir uppsagd.

I samband med uppsägningen fick Kristian Ohlson Gonzales samma information som han under hösten i rollen som platschef gett till de medarbetare han varit med om att säga upp: Vänd dig till TRR Trygghetsrådet, en omställningsorganisation för tjänstemän i privat sektor.

– Eftersom jag har jobbat med jobbförmedling ganska länge hade jag inte några större förhoppningar om att de kunde lära mig något nytt. Mina förväntningar handlade mer om att få lite nya kontakter och möjlighet att träffa andra människor. Jag såg fram emot att komma hemifrån och få ett socialt sammanhang, en mötespunkt där jag kunde lägga mitt fokus just på jobbsökande.

Kristian Ohlson Gonzales anmälde sig till Trygghetsrådet och fick komma på ett uppstartsmöte och en träff med sin personliga rådgivare. Han bokade in sig på en del av de föreläsningar som den som är inskriven har rätt till. Något som han slogs av var att organisationens fokus inte bara var att få honom snabbt ut till nästa jobb.

– Det som överraskade mig var att de inte enbart fokuserade på själva resultatet, utan också på hur jag mådde. Ska du vara tipptopp när du går på en intervju måste du också må bra. Jag bokade in mig på en del föreläsningar som handlade om motivation eller att planera sin tid på ett visst sätt. Där fick jag verkligen upp ögonen för att jag inte kunde allt om jobbsökande egentligen, säger han.

Trygghetsrådets seminarier och work-shops gav Kristian Ohlson Gonzales både nya insikter och nya verktyg, bland annat hur han kan presentera sig i olika kanaler på ett effektivt sätt.

– Arbetsgivare i dag har kort om tid. Rekryteringsprocessen har blivit väldigt snabb. Jag behövde lära mig att pitcha vad som gör mig intressant för just det jobbet. Jag hade teorin, men att faktiskt plocka upp telefonen spontant och ringa till en arbetsgivare jag aldrig pratat med krävde övning.

Att vara arbetslös kan vara påfrestande psykiskt. Kristian Ohlson Gonzales tvivlade aldrig på att han kunde hitta ett nytt jobb, men är ändå tacksam för den mötesplats som Trygghetsrådet blev under hans månader som arbetslös. Att träffa andra i samma situation, nätverka och ha ett tydligt mål med dagen, gjorde stor skillnad för hans mående.

I slutändan ledde hela erfarenheten också till det nya jobb som han nu ser fram emot att ta tag i. Efter månaderna mellan jobb landade inte mindre är tre erbjudanden i hans hand, ett från ett globalt handelsföretag och ett från ett rekryteringsbolag. Men Kristian Ohlson Gonzales valde det tredje, nämligen att börja på den organsiation som hjälpt honom genom omställningen, Trygghetsrådet, där han blev erbjuden en tjänst som verksamhetsutvecklare.

– Det viktigaste för mig är att kunna påverka samhället runt omkring mig med den erfarenhet och kompetens jag har. Och jag kände i mitt hjärta att det här är en bra organisation.

Text: Johanna Kvarnsell

Ur magasinet Akademikern nummer 3 2019.

Johanna Kvarnsell

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Forskaren: ”Hjärnan behöver ständigt starta om”

ARBETSMILJÖ Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut ...
10 september, 2024

Facket kräver legitimering för alla kuratorer i Väst...

POLITIK Förhandlingen med arbetsgivaren om legitim...
6 september, 2024


Läs även

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024