14 september, 2020

Olika hantering av coronarisken när medarbetarna vill tillbaka till arbetsplatsen

De som kan ska fortsätta att jobba hemifrån i höst, lyder rekommendationen från Folkhälsomyndigheten. Men HR resonerar på olika sätt om hur risken för smittspridning ska hanteras på olika arbetsplatser.

puff_hr-corona

Lena Hadad, HR-direktör på Arbetsförmedlingen och Ylva Blomberg, HR-ansvarig på mediekoncernen NTM. Uppmaningarna till medarbetarna ser olika ut på de två arbetsplatserna.

– Jag tror att folk börjar tröttna på att jobba hemifrån. Men det är delade signaler. En del trivs hemma, andra tycker att det är ganska jobbigt, säger Lena Hadad, HR-direktör på Arbetsförmedlingen.

Ungefär två tredjedelar av arbetsstyrkan på Arbetsförmedlingen jobbade hemifrån i våras och huvudregeln är att de ska fortsätta under hösten. Men de som ändå vill åka in till kontoret trots att de inte behöver det för arbetsuppgifternas skull behöver ha en dialog med sin chef samt undvika trängsel och rusningstrafik.

– Här försöker vi vara flexibla och hitta en rimlig lösning.

I Västragötalandsregionen är det tvärt om. Inget generellt påbud om hemarbete gick ut i våras och inte heller nu i höst. Lotta Dellback, HR-chef för regionens koncernkontor (men inte för sjukhus och andra förvaltningar i regionen), förklarar:

– Grunden har varit att man är på sin arbetsplats, men utifrån olika möjligheter på olika avdelningar har man haft den dialogen med sin chef.

En av Sveriges största tidningskoncerner resonerade på samma sätt.

– Vi var lite udda fåglar inom mediekoncernerna. Vi hade som policy att i så hög grad som möjligt fortsätta gå till arbetet, säger Ylva Blomberg, HR-ansvarig på mediekoncernen NTM.

Bara personer på de avdelningar som bedömdes som kritiska, exempelvis lön, jobbade hemifrån i våras. Och personer med symptom eller tillhörande riskgrupp uppmanades också att jobba hemifrån.

– I övrigt har vi på grund av psykosociala orsaker, jobbat på plats. Vi mår bättre om vi träffas.

För att begränsa smittspridningen har utbildningar hållits digitalt, studiebesök avstyrts och stolar i personalmatsalen glesats ut, berättar Ylva Blomberg.

På samma sätt fortsätter arbetet under hösten. De flesta jobbar på plats, men vid minsta symptom ska man jobba hemifrån.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som kan ska jobba hemma under hösten, hur tänker ni kring det?

– De har sagt att det är upp till varje arbetsgivare och vi har sagt att vi träffas ändå. Vi behöver det här samarbetet journalister emellan. De har möten varje dag för att bolla idéer. Och det har funkat bra. Vi har ökat läsaraffären och fått fler prenumeranter under corona. Det betyder ju ändå att vi har gjort väldigt bra journalistik. Det tror jag också är för att vi träffar varandra och har de här möjligheterna. Det är svårare att tänka kreativt över Teams eller telefon. Det här har varit en framgångsfaktor.

På koncernkontoret i Västragötalandsregionen ska den som vill jobba hemifrån ta upp det i dialog med sin chef. Men Lotta Dellback upplever att många som har jobbat hemifrån vill komma tillbaka till arbetsplatsen.

– Det är min känsla. Även om det har fungerat väl blir det mer utmanande när det pågår under en längre tid. De flesta har yrken som bygger på att man behöver kommunicera med varandra, då är det ändå viktigt att man ses.

Än finns inget system för att inte för många ska vara på arbetsplatsen samtidigt, men Lotta Dellback tror att det kan behövas senare i höst.

– Jag tror att man kommer att titta lite mer på system så att det blir mer strukturerat och för att inte alla ska åka till jobbet samtidigt, så att det blir trångt.

Även om personalen på Arbetsförmedlingen fortsatt uppmanas att jobba hemifrån om de kan, tror Lena Hadad att fler kommer att vilja komma tillbaka till arbetsplatsen.

– Det ser olika ut, men vi tror att det kommer att öka. Då kommer vi ha ordning och reda på hur många som sitter på varje arbetsplats, säger hon.

Annika Clemens

Senaste nytt

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023

Tuff framtid för samhälls- och beteendevetare

ARBETSMARKNAD Dyster prognos för samhällsvetare, beteend...
17 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

”Om skolan var anpassad efter barns behov hade Bup i...

REPLIK Det behövs mer resurser längre ned i pyram...
15 mars, 2023


Läs även

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

ARBETSMILJÖ Det straffrättsliga skyddet ska stärkas fö...
10 mars, 2023

Nästan varannan anställd på Sis-hem utsatt för hot

SIS Akademikerförbundet SSR kräver fler platse...
27 februari, 2023