Det nya avtalet mellan Arbetsgivarverket och Saco-S med bland andra Akademikerförbundet SSR ökar möjligheten till flexibilitet för dem som närmar sig pensionsåldern.
Störst förändring i avtalet, som träder i kraft den 1 januari 2024, blir det för statligt anställda födda 1987 eller tidigare. De kan i dag inte tjäna in pension efter att de fyllt 65, men det nya avtalet gör det möjligt för dem att tjäna in pension till 69 års ålder. Samtidigt kommer de att behålla nuvarande förmånsbestämda pension. Avsättningar till flexpension görs även med 1,5 procent för dem som är födda senare än 1966 och 0,5 procent för dem som är födda före 1966.
För personer födda 1988 och senare innebär avtalet ingen förändring.
Louisa Hegardt är ombudsman med pensionsansvar på Akademikerförbundet SSR.
– Avtalet moderniseras genom att det ger större möjligheter till flexibilitet i slutet av arbetslivet, säger hon i ett pressutskick.
Vissa förmåner kommer att avskaffas successivt, exempelvis kommer dagens delpensionsavtal att ersättas med den nya flexpensionsledigheten och möjligheten till slutbetalning tas bort. Men för personer födda 1965 och tidigare kommer möjligheten till delpension och slutbetalning att finnas kvar.
Anna Steen, ordförande i Saco-S, menar att ett nytt pensionsavtal är nödvändigt.
– I takt med att samhället förändras måste pensionsavtalen följa med. Vi ser redan nu att svenskarna arbetar längre upp i åldrarna och fler efterfrågar flexibilitet kopplat till pension.
Fakta om det nya pensionsavtalet
- För dem som omfattas av avdelning 1 (födda 1988 eller senare) innebär avtalet ingen ändring.
- För dem som omfattas av avdelning 2 (födda 1987 eller tidigare) innebär avtalet en ökad avsättning med 1,5 % (flexpension), förlängt intjänande till 69 år, samt särskild förhandlingsordning för flexpension.
- Övergångsvillkor kommer att gälla personer födda 1965 och tidigare.
- Reformen finansieras ur partsgemensamma medel.
- Det nya avtalet börjar gälla den 1 januari 2024.
- Källa: Akademikerförbundet SSR.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.