Precis innan påsk tecknades ett nytt kollektivavtal för anställda i kommuner och regioner. Avtalet gäller i ett år och garanterar en löneökning på 3,3 procent. Men hur funkar det egentligen konkret? Är alla garanterade 3,3 procent?
– Nej. Vi har nu en centralt angiven nivå där det genomsnittliga utfallet hos alla medarbetare hos en arbetsgivare i snitt ska ha 3,3 procent i löneökning. Men det finns inga individgarantier. Någon kan få en procent medan en annan kanske får fem procent. Det är fortfarande individuell lönesättning där medarbetarens löneutveckling är kopplad till prestation, säger Malin Fröjmark, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
Ett nytt kollektivavtal är alltså klart, och det som händer härnäst är att Akademikerförbundet SSR utbildar alla sina lönedelegater så att de kan genomföra en löneöversyn tillsammans med arbetsgivaren.
– Vi utbildar våra lokalfackliga lönedelegater så att alla är uppdaterade på nyheterna i det nya kollektivavtalet. När detta är klart sker en inledande överläggning med arbetsgivaren, så att chefen kan ha ett lönesättande samtal med varje medarbetare. Någon ny lön får inte sättas innan nytt avtal finns på plats, därför är vi så glada att allt gått i lås och våra medlemmar nu kan få sina nya löner.
De som kommer överens om ny lön senare under året har rätt till retroaktiv löneökning från den 1 april. Men vad händer om man inte är nöjd med sin löneökning – eller om man rentav blir nollad?
– Du har rätt till att din lön ska ses över och du har rätt att få din lön sakligt motiverad utifrån de kriterier som finns, men det betyder inte att du har rätt till en ökning. Arbetsgivaren är skyldig att i lönesamtal förklara vilka lönekriterierna är och ta fram en handlingsplan om du inte når upp till dem. Har detta inte gjorts kan man med stöd av lokalfackliga begära ett förstärkt lönesamtal där du får din lön förklarad. Men i slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer.
Tips på hur man kan få upp sin lön?
– Håll koll på vad du har gjort under året – hur och vad har jag presterat, har jag fått nya arbetsuppgifter och nytt ansvar? Tänk igenom och skriv ner allting noggrant – både små och stora saker – inför lönesamtalet. Har du vidareutbildat dig eller kompetensutvecklat dig på olika sätt är det en given sak att trycka på. Är du inte nöjd med din nya lön är den viktigaste frågan du ska ställa till chefen: Vad ska jag göra för att få en bättre lön? Anteckna svaret så att du kommer ihåg, och ha detta som en grund att jobba mot inför nästa lönesamtal.
Detta gäller för chefer i nya avtalet
- Chefer har gynnats mer av de sifferlösa avtalen än andra och därför att det nya avtalet också utan centralt angiven nivå på lönehöjningen.
- Men det som kallas märket, 3,3 procents lönehöjning, ska ändå vara vägledande i lönesättningen.
- Lönesättningen ska bli tydligare och förståelsen för individuell lönesättning ska öka. Lönesättande chefers roll ska bli tydligare, enligt avtalet.
- Många chefer har förhandlat bort sin övertidskompensation. För att säkerställa att rätt ersättning ändå utgår ska omfattningen av det eventuella övertidsarbetet tydliggöras.
- Ett särskilt arbete ska göras för att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.
- Källa: Akademikerförbundet SSR
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.