27 mars, 2023

Forskaren: ”Fackförbunden avgörande för en rättvis klimatomställning”

HÅLLBARHET FN:s senaste IPCC-rapport beskrivs som en brutal väckarklocka. För att mobilisera klimatarbetet bjuds nu ledarna för Sveriges fackförbund in till en hållbarhetsutbildning med fokus på möjligheterna att skapa medlemsnytta genom att driva en rättvis klimatomställning.

Lisen Schultz, forskare vid Stockholm Resilience Centre och ansvarig för fackens hållbarhetsutbildning.

Lisen Schultz, forskare vid Stockholm Resilience Centre och ansvarig för fackens hållbarhetsutbildning. Foto: E-L. Jansson/Azote Library.

Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet är en internationell forskningsenhet inriktad på hållbar utveckling. I fem år har de utbildat företagsledare i hållbarhet, och nu är det dags att bjuda in fackförbunden till spetsutbildningen.

– Det räcker inte att näringslivet utbildas och engageras, kompetensen måste även ut till fackförbunden och arbetstagarna. Det är bara när vi jobbar tillsammans som vi har en chans att vända utvecklingen. Facket är en samlande kraft och helt avgörande för en framgångsrik och rättvis klimatomställning, säger Lisen Schultz, forskare på Stockholm Resilience Centre och ansvarig för utbildningen.

En första omgång ska ges under hösten 2023 och nära hälften av fackförbundens ordföranden har redan anmält intresse. Huruvida Akademikerförbundet SSR kommer att delta i hållbarhetsutbildningen är dock fortfarande inte klart.

På agendan står diskussioner, workshops och föreläsningar av internationellt erkända forskare och experter som ska ge deltagarna en djupare förståelse för både klimatutmaningen och klimatomställningen. Under hela utbildningen ligger fokus på fackens möjligheter att skapa medlemsnytta genom att driva en rättvis klimatomställning.

– Det är dock viktigt att kunskapen och kompetensen inte stannar hos fackledarna, utan att den sprids vidare i organisationerna. Därför har vi tagit fram ett kursmaterial som ska stödja medlemmarna i att själva driva frågan vidare ute på arbetsplatserna och i samhället som helhet, säger Lisen Schultz och fortsätter:

– Hur jobbar man för att ta vara på den kompetens som finns i organisationen när vi gör skiftet? Det handlar om att få med sig medarbetarna när verksamheterna ställer om, så att vi jobbar för i stället för mot klimatet. Det är vägen framåt för alla verksamheter som vill vara konkurrenskraftiga i framtiden.

Tidigare i veckan släpptes FN:s klimatpanel IPCC sin klimatrapport som denna gång har en allvarligare ton än tidigare. Man varnar för att utsläppen fortsätter att öka och att det kommer att bli svårt att nå målet att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Men det går fortfarande att vända utvecklingen, och klimatåtgärder gåt ofta hand i hand med ökad välfärd, enligt rapporten. Stockholm Resilience Centres utbildning tar avstamp i den senaste forskningen om planetens gränser, mänsklighetens växande behov och de stora skiften som är att vänta.

– Vi gör för lite och kanske inte rätt saker. Därför känns det väldigt viktigt med kraftsamlingen vi nu mobiliserar. Det här är en fråga som inte kan drivas av några få, den måste drivas av alla. Det hoppas vi åstadkomma med den här satsningen.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Osäkra anställningar förkortar livet

ARBETSMARKNAD Forskning visar att den som har en osäker ...
2 maj, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024