4 september, 2018

Nya Akademikern om maktskifte

NYTT NUMMER. När de politiska vindarna byter riktning är det tjänstemännens uppgift att följa med. I Akademikern nr 4 2018 tar vi reda på hur det funkar när vindarna vänder.

aka_1804_omslag

Senaste numret landar i brevlådorna i dagarna. Foto: Anna Simonsson

Den 9 september är det val. Och sällan har väl utgången varit så oviss. Opinionsmätningarna tyder på att även efter valresultatet kommer det att vara oklart vilka partier som bildar regering.

Vid förra valet skedde fler maktskiften i kommuner och landsting än tidigare under 2000-talet och på nationell nivå fick Alliansen lämna över till de rödgröna. För första gången var det också fler samarbeten över blockgränserna än höger- eller vänsterledda styren i landets kommuner.

Tjänstemän I politiskt styrda verksamheter ska inte påverkas i sitt arbete av vilket parti som har makten. Men ibland gör de det ändå, vilket vi berättar om i det här numrets tema.

Vi har träffat Marie Ericsson, tjänsteman på Regeringskansliet, som varit med vid flera regeringsskiften. Hon beskriver det maskineri som rullar igång när de politiska vindarna vänder.

Efter att de blå förlorade makten i förra valet lämnade dåvarande ministern Hillevi Engström politiken och blev kommundirektör och högsta tjänsteman i Upplands Väsby där de röda precis tagit över. Hon berättar om övergången från politiker till tjänsteman och om hur hon bygger tillit till den politiska majoriteten.

I juni drog den nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap igång verksamheten. En myndighet som många inom den fackliga sfären sett fram emot sedan Arbetslivsinstitutet lades ner. Nya generaldirektören Nader Ahmadi porträtteras i vinjetten Min väg. Han samlar på superhjältar och kanske kan han ge arbetsmiljöarbetet nya superkrafter. Om myndigheten alls kommer att finnas kvar efter valet. Nyligen rapporterade tidningen Arbetarskydd att tre av fyra allianspartier vill lägga ner den om de får makten. 

Vi får se vart valvindarna blåser och hur de påverkar dig i ditt yrkesliv.

I det här numret hittar du också läsning om den nya legitimationen för kuratorer i hälso- och sjukvården som riksdagen nu röstat igenom efter många års träget arbete från Akademikerförbundet SSR. Vi spanar också på hur bra vi är på att hitta vänner på jobbet och vad de betyder för vår trivsel och prestation. Etiska rådet ger sin syn på frågan om vad man ska göra när politikernas beslut går tvärtemot professionens kompetens i LVU-ärenden. Behöver du en rast eller paus från jobbet? Vi reder ut vad som gäller.

Akademikern nummer 4, 2018 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker: chefred@akademikern.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Trevlig läsning!
 
Åsa Bolmstedt, chefredaktör. 

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024

Varmt (eller kallt) på kontoret arbetsgivarens ansvar

ARBETSMILJÖ Maj har bjudit på rekordvärme – vem ansvar...
30 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad innebär en ny lag om anmälningsplikt? ...
28 maj, 2024