• 10 mars, 2023
    ARBETSMILJÖ

    Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

    Regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag om att stärka det straffrättsliga skyddet för flera samhällsviktiga yrkesgrupper som riskerar att utsättas för våld, hot och trakasserier på grund av sitt jobb, bland annat socialsekreterare.

    Justitieminister Gunnar Strömmer och Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet, Akademikerförbundet SSR.

    I lagråds­remissen föreslår regeringen att utövare av vissa samhälls­nyttiga funktioner ska få mot­svarande förstärkta straff­rättsliga skydd som till exempel poliser har idag genom straff­bestäm­melserna om våld eller hot samt förgripelse mot tjänste­man. Det handlar om social­tjänst­personal, hälso- och sjukvårds­personal, räddningstjänstpersonal och utbildnings­personal inom skol­väsendet och högskolan.

    – Det är en brottslighet som naturligtvis är allvarlig i sig, men eftersom de här brottsoffren bär en särskilt viktig funktion i samhället blir det också ett angrepp mot vår demokrati och på vårt öppna, fria samhälle, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

    – Då är det viktigt att vi i lagstiftningen markerar hur allvarligt vi ser på den typen av angrepp.

    Lagskärpningarna ska ge starkare skydd för bland annat socialtjänstpersonal, till exempel socialsekreterare, fältassistenter, kuratorer och behandlingsassistenter.

    – Medarbetare i social­tjänsten ska kunna utföra sitt viktiga arbete utan att vara rädda för hot eller våld. Med den här skärp­ningen ger vi med­arbetarna bättre möjlig­heter att fokusera på sitt arbete med att stödja och skydda barn, säger social­tjänst­minister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande.

    Akademikerförbundet SSR ställer sig positivt till lagförslaget, men anser att regeringen måste göra mer för att skydda socialtjänstpersonal som ofta får utstå hot och trakasserier.

    – Det är bra att regeringen agerar, men detta får inte vara det enda sättet att öka tryggheten för socialsekreterarna. Vi ser ett allvarligt läge med ökande hot, hat och desinformation mot socialtjänsten. Regeringen måste presentera fler konkreta åtgärder för att garantera säkerheten för landets socialsekreterare. Det kan inte vara upp till 290 kommuner att hantera, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

    Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024

    Läs även

    ARBETSRÄTT

    Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasad...

    Åsa Friberg Granberg är en av de socialsekreterare s...

    17 december, 2024

    KRÖNIKA

    Fattiga röstar för mat på tallriken

    En klassisk fråga i valtider är: har du fått det bät...

    16 december, 2024

    REPORTAGE

    De möter de allra fattigaste

    Sveriges fattigaste stadsdel ligger i Kristianstad. ...

    13 december, 2024

    UTBILDNING

    Vinnaruppsats om deepfake och demokrati

    Vinnaren har studerat om AI-avatarer kan hjälpa poli...

    11 december, 2024