2 december, 2022

Myndighetspersonal ofta utsatta för hot

ARBETSMILJÖ Hot om våld, obehagliga uttalanden och ibland rena förföljelser. Att anställda på statliga myndigheter trakasseras och hotas är ett omfattande problem, visar en granskning från Riksrevisionen.

Anställda på statliga myndigheter utsätts ofta för hot, trakasserier och ibland rena förföljelser. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Anställda på statliga myndigheter utsätts ofta för hot, trakasserier och ibland rena förföljelser. Det visar en granskning från Riksrevisionen. Foto: Getty

Riksrevisionen har nyligen släppt en rapport som granskar hur vanligt det är med trakasserier, hot och våld mot statligt anställda, samt hur myndigheterna förebygger och hanterar sådana situationer.

Särskilt drabbade är stora myndigheter med många medborgarkontakter, som Försäkringskassan, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Där kan hot och trakasserier ske varje vecka. Men även myndigheter som Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten och länsstyrelserna drabbas i stor utsträckning.

Den vanligaste formen av trakasserier är hotfulla eller obehagliga uttalanden, via telefon, mejl, sociala medier eller under fysiska möten. Men i vissa fall sker trakasserierna systematiskt och under lång tid, och övergår ibland till rena förföljelser. Gärningspersonen kan kartlägga den anställdes familj eller besöka dennes bostad.

Ofta är gärningspersonen någon som befinner sig i en utsatt situation, konstaterar Riksrevisionen. Men det händer även att kriminella försöker påverka myndighetens beslut.

– Att motverka trakasserier, hot och våld är viktigt för att minska risken för att tjänsteutövningen påverkas och för att upprätthålla förtroendet för statlig verksamhet, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att ge lämplig myndighet i uppdrag att stödja myndigheter, och eventuellt också kommuner och regioner, med praktiska råd och verktyg för att komma till rätta med problemet. Särskilt mindre myndigheter med begränsade resurser kan behöva extra stöd.

– Myndigheter som saknar möjligheter till ett systematiskt förebyggande arbete, och som inte har resurser att hantera akuta incidenter, behöver ha tillgång till ett praktiskt och konkret stöd. De stöd som finns är generella och övergripande och har varit svåra att tillämpa, säger Johanna Köhlmark, projektledare för granskningen, i samma pressmeddelande.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Siffersatt avtal i hamn – 3,3 procent i löneökning

AVTAL Nytt kollektivavtal är klart och garantera...
28 mars, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024


Läs även

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024

Kravet: Kortare arbetstid för alla

ARBETSTID Akademikerförbundet SSR vill ha en arbetst...
15 februari, 2024