7 december, 2022

Ministern: Ny socialtjänstlag 2024

POLITIK Först 2024 kan regeringen presentera en proposition för ny socialtjänstlag, meddelade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på onsdagen. "Vi är oroade, socialtjänsten kan inte vänta", säger Heike Erkers.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister.

Foto: Annika Clemens

För drygt två år sedan presenterades utredningen om en ny socialtjänstlag och mycket är förberett för ett nytt lagförslag på en moderniserad socialtjänstlag. Enligt Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, är frågan så pass färdigberedd att ett lagförslag skulle kunna presenteras redan till våren.

Vi har ett bra lagförslag och jag tycker inte det finns skäl att vänta till 2024. Vi tror att det skulle vara möjligt att lägga fram det våren 2023, sa han när han mötte ministern på ett seminarium om socialtjänsten som arrangerades av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Akademikerförbundet SSR, Föreningen Sveriges socialtjänstchefer, fackförbundet Vision och Bris.

Men beskedet från nya socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall var alltså att det kommer att dröja ytterligare något år. Många delar ska vägas in för att ett helhetspaket ska kunna presenteras, meddelade hon. Exempelvis frågan om sekretess mellan olika myndigheter.

 Det är ganska magstarkt att ha suttit i regering i åtta år och kräva att en ny lag ska vara på plats redan i vår när man inte lade fram en proposition själv, sade Camilla Waltersson Grönvall som svar till Fredrik Lundh Sammeli.

En ny lag är efterlängtad på många håll. Heike Erkers, förbundsordförande i Akademikerförbundet SSR, som var en av dem som deltog i onsdagens panelsamtal, lyfte vikten av att både det förebyggande arbetet finns med som ett ”skall-krav” i nya lagen och att insatser ska bygga på forskning och beprövad erfarenhet.

Det är oerhört viktigt att det blir ett helhetspaket. Båda sakerna behöver stå tillsammans i lagen och det behövs på en gång, sade hon i panelsamtalet.

Hon oroas över att det dröjer till 2024 innan ett lagförslag kan komma och kommenterade i efterhand:

– Vi är glada över ett tydligt besked om en ny socialtjänstlag, men oroade över signalen att den ska vänta. Socialtjänsten kan inte vänta. Vi behöver så fort som möjligt en ny lag med tydliga krav på kommunerna att arbeta förebyggande och enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Däremot tycker hon att det är positivt att ministern vill ha ett tätt samarbete med fackförbunden under det fortsatta arbetet.

– Vi ställer oss dock tveksamma till att sekretessfrågan klumpas ihop med frågan om ny socialtjänstlag, båda är viktiga men borde hanteras separat.

Heike Erkers i samtal med representanter från SKR, Vision, Bris och Sveriges socialchefer.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024