Livslön innebär dels den faktiska lönen, dels andra faktorer som påverkar livets ekonomi: arbetslöshet, pension, inkomstskatt, studiemedel och inkomstbortfall under studietiden.
I en ny rapport har Saco räknat på livslöner för kvinnor kontra män som gått olika högskoleutbildningar.
Ekonom toppar solklart listan över utbildningarna med störst skillnad i livslön. Männens nettolivslön är 27,2 miljoner kronor, jämfört med kvinnornas 23,2. Fyra miljoner kronor skiljer alltså mellan könen, trots samma utbildning.
Det går att jämföra med nummer två på listan, jurist, där skillnaden är 2,4 miljoner kronor. På nionde plats återfinns samhällsvetare och förvaltning, där männen har 1,2 miljoner kronor mer i livslön än kvinnorna. Bland personal- och beteendevetare är skillnaden 1 miljon kronor.
Slår man ihop samtliga akademiker har kvinnor i snitt 3,7 miljoner kronor lägre livslön än männen.
– Det är orimligt att vi är så långt ifrån målet om en jämställd arbetsmarknad. Lön ska inte påverkas av kön, säger Göran Arrius, Sacos ordförande, i ett pressmeddelande.
Vad beror då de stora skillnaderna på? Enligt Saco finns det flera förklaringar. Bland annat att män i större utsträckning jobbar i privat sektor och kvinnor i offentlig sektor. Jobb inom privat sektor ger generellt en högre lön. En annan förklaring är att män oftare är chefer och har högre befattningar än kvinnor.
Saco uppmanar arbetsgivare att tänka mer aktivt på könsneutrala bedömningar redan under rekryteringsprocessen, i dialog med det lokala facket.
Läs mer >> Så funkar det: Jobba deltid med barn
Läs mer >> Därför tar pappor mindre föräldraledigt
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.