En långsiktig omställning av socialtjänsten krävs för att åstadkomma verklig förändring, konstaterar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. Det kan exempelvis handla om nya öppna verksamheter eller andra så kallade lågtröskelverksamheter, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.
Men det kan också handla om mer samarbete för socialtjänsten med andra myndigheter, som skolan och polisen.
En ny socialtjänstlag har efterfrågats länge, inte minst av professionen och fackförbund. Nästa år ska den alltså presenteras och enligt regeringen ska den vara mer förebyggande och mer kunskapsbaserad.
I regeringens budgetproposition som presenteras i sin helhet nästa vecka föreslås en ”kompetens- och bemanningssatsning” fram till 2028. Första året, 2024, lägger regeringen 200 miljoner kronor. Därefter 1,2 miljarder 2025 och 2,2 miljarder kronor årligen 2026 till 2028.
Läs också ›› Regeringen föreslår besparingar för miljarder på arbetsmarknadsinsatser
Kommunerna ska också få stöd för att genomföra omställningen. Regeringen föreslår en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner som ger kommunerna 20 miljoner kronor per år under 2024-2028.
För att rätt förutsättningar ska finnas för socialtjänsten att arbeta enligt bästa tillgängliga kunskap efterlyser regeringen bättre statistik inom socialtjänsten. Under 2024 ska en utredning om socialtjänstdataregister presenteras och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att analysera kommunernas behov inför att en socialtjänstdataregisterlag införs. För det arbetet vill regeringen avsätta 50 miljoner kronor per år.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.