3 april, 2023

Märket satt – nu intensifieras förhandlingarna

AVTAL Det så kallade märket är nu satt. Fackförbund och arbetsgivare i industrin är överens om löneökningar på 7,4 procent på två år. ”Bra förutsättningar till stabila avtal”, säger Maria Johansson, biträdande förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Den totala kostnadsökningen för avtalsperioden beräknas till 7,4 procent. Det är det högsta märket i industriavtalets historia.

Den totala kostnadsökningen för avtalsperioden beräknas till 7,4 procent. Det är det högsta märket i industriavtalets historia.

Foto: Getty

I fredags kväll, sista dagen innan avtalen i industrin löpte ut, presenterade parterna ett avtal på två år som började gälla den 1 april. Löneökningarna för 2023 landade på 4,1 procent och för 2024 på 3,3 procent. I löneökningarna ingår avsättning till deltidspension/flexpension.

Märket på totalt 7,4 procent för två år är det högsta i industriavtalets historia. Men det innebär ändå reallönesänkningar för de anställda på grund av den höga inflationen. Enligt bedömare kommer det att dröja flera år innan reallönenivåerna är tillbaka på samma nivå som 2021.

För Akademikerförbundet SSR:s medlemmar i privat sektor löper avtalen ut i slutet av april och maj, samt enstaka avtal i höst. Nu ska förbundet sätta sig in i det avtal som industrin presenterade och analysera hur det kommer att påverka de pågående förhandlingarna.

– Att industrins märke nu är satt innebär att vi kan gå in i ett mer intensivt skede i förhandlingarna, och snabbare komma i mål. Det känns jättebra att vi har detta höga siffermärke att utgå ifrån, det ger oss bra förutsättningar att förhandla fram stabila avtal för våra medlemmar, säger Maria Johansson, biträdande förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

För medlemmar i offentlig sektor löper avtalen ut först i april nästa år.

Annika Clemens/Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024