• 12 juni, 2023
    ARBETSMILJÖ

    Kvinnor löper dubbelt så hög risk för långvarig sjukfrånvaro

    Kvinnor som arbetar inom kommun och region har en högre risk för långvarig sjukfrånvaro i alla yrken, enligt en ny rapport. Högst risk för långtidssjukskrivning med psykisk diagnos finns i yrkesgruppen socialt arbete.

    sjuk_isabella-and-louisa-fischer-gfkpatimbvm-unsplash

    Risken för långvarig sjukfrånvaro är högst i Gävleborgs län och lägst i Stockholms län, visar Afa Försäkrings nya rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

    Foto: Unsplash

    Totalt för båda könen var risken för långvarig sjukfrånvaro 2021 högst i Gävleborgs län med 24 sjukfall per 1 000 sysselsatta och lägst i Stockholms län med 16,4, visar Afa Försäkrings nya rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

    Kvinnor hade 2021 fler långa sjukfall per 1 000 sysselsatta än män i samtliga län. Risken för kvinnor var högst i Dalarnas län, med 32,8 långa sjukfall per 1 000 sysselsatta. Lägst risk för kvinnor hade Stockholms län med 21,2. För män var risken högst i Gävleborgs län med 17,6, och lägst i Stockholms län med 11,6.

    – Skillnaderna mellan länen kan delvis förklaras av skillnader i näringslivsstrukturen. Risken är beräknad efter var den sjukskrivna bor och inte utifrån var arbetsplatsen är belägen, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring, i ett pressmeddelande.

    Rapporten presenterar bland annat statistik för de vanligaste yrkesgrupperna inom kommuner och regioner, där siffrorna visar att kvinnor har en högre risk för långvarig sjukfrånvaro i alla yrken och på totalnivå mer än dubbelt så hög risk som män. Den totala risken för samtliga yrkesgrupper inom kommuner och regioner minskade mellan 2017 och 2020, men ökade 2021 för både kvinnor och män.

    Den största yrkesgruppen bland kvinnor med både hög risk och många sjukfall är undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Även för män är detta yrkesgrupper med många sjukfall och en högre risk än genomsnittet.

    Rapporten visar också att risken för att råka ut för ett sjukfall med psykisk diagnos, är minst dubbelt så hög för kvinnor som för män oavsett yrkestillhörighet inom kommuner och regioner. Högst risk för långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos har yrkesgrupperna socialt arbete och jordbruks-, skogsbruks- och trädgårdsarbete. Lägst risk för kvinnor återfinns bland städare och fönsterputsare och för män inom restaurang och storköksarbete.

    Om långtidssjukskrivningar är vanligare bland kvinnor så är antalet allvarliga olycksfall på jobbet vanligast i mansdominerade yrken inom industri och hantverk. Vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall är en fallolycka.

    Läs hela rapporten här.

    Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSRÄTT

    Bara äldre fick sparken – är det ål...

    Uppsagd med hänvisning till en avtalsturlista – kan ...

    17 april, 2025

    POLITIK

    Kritik mot regeringens bristande jobbfokus

    Fackförbunden och flera andra instanser saknar fokus...

    15 april, 2025

    ARBETSMARKNAD

    Stöd till Skellefteå efter Northvolt-krise...

    I ett nytt projekt ska Skellefteå få medel till omst...

    15 april, 2025

    STREJKVARSEL

    Flera förbund varslar om strejk – så bör d...

    Om andra fackförbund går ut i strejk ska medlemmar i...

    14 april, 2025

    Läs även

    ARBETSRÄTT

    Försökte skydda personalen från trakasseri...

    Två tidigare socialtjänstchefer i Säffle skrev brev ...

    25 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Kramkrav knappast lösning för bra arbetsmiljö

    Obligatoriska kramar på jobbet, kan det vara något? ...

    24 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Efterlyser hårdare reglering av privata ar...

    Arbetsmiljön på Rusta och matcha-bolagen brister oft...

    20 mars, 2025

    DEBATT

    Debatt: Straff och exkludering fel väg att gå

    Sofia Hindhammar, Sveriges skolkuratorers förening, ...

    19 mars, 2025