– Nu har vi haft den här modellen i över femtio år – är det den enda som vi kan tänka oss? Naturligtvis inte. Andra länder har landat i andra mått, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.
Förbundet vill se en lagstiftad arbetstidsförkortning som omfattar hela arbetsmarknaden. Det skriver förbundsordföranden Heike Erkes tillsammans med företrädare för fyra andra fackförbund i en debattartikel i Aftonbladet. Tillsammans representerar de närmare en miljon medlemmar.
I Norge, Danmark, Tyskland och Frankrike är jobbveckan kortare än i Sverige, och ett antal andra länder experimenterar just nu med arbetstiden. Även här hörs politiska röster i frågan. Senast från Socialdemokraterna.
Från Akademikerförbundet SSR:s sida ser man stora möjligheter med en arbetstidsförkortning. Framför allt skulle det kunna skapa ett mer hållbart arbetsliv.
– Vi ser att det är många som blir utbrända på grund av att de arbetar för mycket. Medlemmar rapporterar till oss att det inte räcker med de fyrtio timmarna, utan ofta förväntas övertid, och att man är tillgänglig för arbetsgivaren också efter arbetstiden.
Varför går ni ut med det här just nu?
– Det har bubblat under en längre tid. Ett antal av medlemmarna har på avtalsråd och i andra sammanhang fört fram arbetstidsfrågorna. Många gånger tar man upp det därför att jobbet är för tungt. Man orkar inte.
En annan bakgrund är den politiska diskussionen om höjd pensionsålder, berättar Markus Furuberg.
– Ska det vara möjligt kanske vi måste sänka tempot, med mer utrymme för återhämtning.
Varför vill ni ha lagstiftning, i stället för att ta frågan på avtalsnivå?
– Vi har motioner om att vi ska verka för en arbetstidsförkortning och titta på förslag som ska leda fram till den. Men det får inte påverka andra framförhandlade villkor negativt. På avtalsnivå måste man ofta ”betala” för att få till bättre villkor, som sänkt arbetstid eller utökad semester, men vi vill inte köpa oss till det här på bekostnad av löneutrymmet.
Förbundet inser givetvis att det behövs fler arbetade timmar i ekonomin, påpekar Markus Furuberg, och att vi måste kunna bemanna 24-timmarsverksamhet.
– Vi går inte in naivt i det här och tror att det är lätt fixat. Men vi menar att man behöver föra debatten för att se hur vi kan arbeta längre och må bättre medan vi gör det.
Vad tror du om utsikterna för en lagstiftad arbetstidsförkortning framöver?
– Vi har ju sett de här propåerna som har kommit politiskt. Det är relativt stora partier som börjat prata om det. Sedan finns de här forskningsinslagen, försöksverksamheterna och även de internationella exemplen, så jag tror nog att det behövs en dialog om hur framtidens arbetsliv ska se ut.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.