21 januari, 2020

Hyreskontrakt förlängs för stängda kontor på Arbetsförmedlingen

Nya direktiv till Arbetsförmedlingen har lett till att hyreskontrakten för en rad stängda kontor har förlängts. Men personalen väntar fortfarande på besked om vad det innebär och vissa beskriver arbetet som att spela i orkestern på det sjunkande Titanic.

jenny_grieves_bred

– Visst är det positivt att de inte ska lägga ner, men det finns många frågetecken fortfarande, säger Jenny Grieves, ordförande för Saco-S i region Öst, om att kontrakten har förlängts för kontoren i Emmaboda och Åtvidaberg.

Privat

Arbetsförmedlingens kontor i Emmaboda och i Åtvidaberg hör till de 132 kontor som fick sin dom under året. Båda kontoren stängdes och de anställda som fortfarande är kvar på myndigheten har flyttat in till Kalmar respektive Linköping. Men så kom nya besked.

Bara dagar före jul meddelade regeringen att Arbetsförmedlingen i någon form skulle finnas kvar på alla orter där kontor har funnits. De som söker jobb ska kunna boka fysiska möten med personal från Arbetsförmedlingen. ”Det är därför viktigt att Arbetsförmedlingen säkerställer, och vid behov återställer, en ändamålsenlig lokal närvaro på samtliga av dessa orter”, skriver regeringen i sitt regleringsbrev till myndigheten.

Hoppet tändes på flera orter, men det är fortfarande inte klart vad beskedet kommer att innebära i praktiken.

– Det är osäkert vad de menar med lokal närvaro. Ministern har pratat om att fler skyltar ska synas, men vad det innebär vet vi inte, säger Jenny Grieves, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen, region öst.

– Visst är det positivt att de inte ska lägga ner, men det finns många frågetecken fortfarande.

För 13 av de stängda kontoren skulle hyreskontrakten löpa ut vid årsskiftet och på åtta av de orterna var det osäkert hur Arbetsförmedlingen skulle kunna säkra sin närvaro. I mellandagarna fattades beslutet att förlänga kontrakten i sista stund. Emmaboda och Åtvidaberg var två av orterna där kontrakten förlängdes och det trots tidigare beslut om stängning finns ett kontor kvar. Men än så länge utan personal och utan konkreta planer på bemanning.

– Det är en resursfråga. Vi har fört fram till arbetsgivaren att det är svårt att bemanna alla orter när vi har blivit 40 procent färre på ett år, säger Jenny Grieves.

Det finns fortfarande många vakanser och en del av dem som rekryteras är de som sades upp under förra året. 850 personer sades upp på grund av arbetsbrist. När nya vakanser har uppstått har flera av de med återanställningsrätt och i Östergötland och Kalmar valt att komma tillbaka.

– Det tycker vi är trevligt, det är många som vill tillbaka, säger Jenny Grieves.

Men förra året var tungt, med varsel, stor personalomsättning och omorganisationer, konstaterar hon.

– 2019 är det ingen som saknar. Många har självmant valt att gå vidare och det finns risk för fortsatt kompetenstapp. Och det stora tunga myndighetsuppdraget löper på, trots att vi är färre. Det är en ekvation som blir svår att få ihop.

Jenny Grieves berättar att medarbetare har liknat sin arbetssituation vid orkestern på Titanic.

– Vi spelar vidare medan skeppet sjunker.

Hur det blir för kontoren i Emmaboda, Åtvidaberg och övriga sex orter där hyreskontrakten förlängdes återstår att se. I mitten av februari ska Arbetsförmedlingens ledning lämna en första lägesbeskrivning till regeringen om myndighetens närvaro på de orter där kontor har stängt.

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Arbetsförmedlingens generaldirektör till Migrationsv...

POLITIK Maria Mindhammar lämnar Arbetsförmedlingen...
30 augusti, 2023

Ny prognos: Arbetslösheten ökar i år

ARBETSMARKNAD Arbetsförmedlingen spår en ökad arbetslösh...
16 juni, 2023

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingen startar ett projekt för...
8 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga bes...
2 maj, 2023