21 januari, 2020

Hyreskontrakt förlängs för stängda kontor på Arbetsförmedlingen

Nya direktiv till Arbetsförmedlingen har lett till att hyreskontrakten för en rad stängda kontor har förlängts. Men personalen väntar fortfarande på besked om vad det innebär och vissa beskriver arbetet som att spela i orkestern på det sjunkande Titanic.

jenny_grieves_bred

– Visst är det positivt att de inte ska lägga ner, men det finns många frågetecken fortfarande, säger Jenny Grieves, ordförande för Saco-S i region Öst, om att kontrakten har förlängts för kontoren i Emmaboda och Åtvidaberg.

Privat

Arbetsförmedlingens kontor i Emmaboda och i Åtvidaberg hör till de 132 kontor som fick sin dom under året. Båda kontoren stängdes och de anställda som fortfarande är kvar på myndigheten har flyttat in till Kalmar respektive Linköping. Men så kom nya besked.

Bara dagar före jul meddelade regeringen att Arbetsförmedlingen i någon form skulle finnas kvar på alla orter där kontor har funnits. De som söker jobb ska kunna boka fysiska möten med personal från Arbetsförmedlingen. ”Det är därför viktigt att Arbetsförmedlingen säkerställer, och vid behov återställer, en ändamålsenlig lokal närvaro på samtliga av dessa orter”, skriver regeringen i sitt regleringsbrev till myndigheten.

Hoppet tändes på flera orter, men det är fortfarande inte klart vad beskedet kommer att innebära i praktiken.

– Det är osäkert vad de menar med lokal närvaro. Ministern har pratat om att fler skyltar ska synas, men vad det innebär vet vi inte, säger Jenny Grieves, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen, region öst.

– Visst är det positivt att de inte ska lägga ner, men det finns många frågetecken fortfarande.

För 13 av de stängda kontoren skulle hyreskontrakten löpa ut vid årsskiftet och på åtta av de orterna var det osäkert hur Arbetsförmedlingen skulle kunna säkra sin närvaro. I mellandagarna fattades beslutet att förlänga kontrakten i sista stund. Emmaboda och Åtvidaberg var två av orterna där kontrakten förlängdes och det trots tidigare beslut om stängning finns ett kontor kvar. Men än så länge utan personal och utan konkreta planer på bemanning.

– Det är en resursfråga. Vi har fört fram till arbetsgivaren att det är svårt att bemanna alla orter när vi har blivit 40 procent färre på ett år, säger Jenny Grieves.

Det finns fortfarande många vakanser och en del av dem som rekryteras är de som sades upp under förra året. 850 personer sades upp på grund av arbetsbrist. När nya vakanser har uppstått har flera av de med återanställningsrätt och i Östergötland och Kalmar valt att komma tillbaka.

– Det tycker vi är trevligt, det är många som vill tillbaka, säger Jenny Grieves.

Men förra året var tungt, med varsel, stor personalomsättning och omorganisationer, konstaterar hon.

– 2019 är det ingen som saknar. Många har självmant valt att gå vidare och det finns risk för fortsatt kompetenstapp. Och det stora tunga myndighetsuppdraget löper på, trots att vi är färre. Det är en ekvation som blir svår att få ihop.

Jenny Grieves berättar att medarbetare har liknat sin arbetssituation vid orkestern på Titanic.

– Vi spelar vidare medan skeppet sjunker.

Hur det blir för kontoren i Emmaboda, Åtvidaberg och övriga sex orter där hyreskontrakten förlängdes återstår att se. I mitten av februari ska Arbetsförmedlingens ledning lämna en första lägesbeskrivning till regeringen om myndighetens närvaro på de orter där kontor har stängt.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024

Håll koll på nya lagarna 2024

LAGSTIFTNING Lättnader i arbetslöshetsförsäkringen, skä...
3 januari, 2024

Uppdrag: Folkförflyttning norrut

REPORTAGE Norra Sverige skriker efter arbetskraft. I...
18 december, 2023

Stor ökning av antalet varsel

ARBETSMARKNAD Antalet varsel har ökat kraftigt, men komp...
13 december, 2023