• 18 december, 2023
    REPORTAGE

    Uppdrag: Folkförflyttning norrut

    Norra Sverige skriker efter arbetskraft. I Skåne letar Arbetsförmedlingen efter arbetslösa som vill flytta norrut.

    Arbetsförmedlingen i Skellefteå är på besök i Malmö för att hitta arbetssökande som vill pröva lyckan i norra Sverige.

    Foto: Erika Weiland

    – Jag gillar inte Skåne. Ge mig en siberian huskey på köpet så flyttar jag direkt! hörs en av de väntande besökarna proklamera på distinkt malmöitiska.

    Det är en halvtimme kvar tills dörrarna ska slås upp, men en bastant kö på ett par hundra meter har redan hunnit bildas. På plats i mässlokalen väntar ett trettiotal förväntansfulla utställare från norra Sverige. Omkring 70 representanter för kommuner och företag som behöver tillströmning har tagit flyget till Malmö, i hopp om att locka nya potentiella invånare eller arbetstagare till just deras ort eller arbetsplats.

    Det är Arbetsförmedlingen som arrangerar mässan Jobb i norr. Camilla Edholm håller till vardags till i Skellefteå, på myndighetens särskilda kansli för samhällsomvandlingen i Norrbotten och Västerbotten. Här på mässan är hon lite utav en spindel i nätet och kryssar mellan montrarna för några sista förberedelser. Det är varmt i den svartmålade mässlokalen och kavajen har varit på sedan i morse.

    Camilla Edholm

    – Det är lite svettigt, konstaterar hon.

    En aning svettigt är också det större uppdrag som Camilla Edholm och hennes kollegor jobbar med. De närmaste femton till tjugo åren behöver omkring 100 000 personer lockas att flytta från södra till norra Sverige. Det är inte bara de nya gröna industrierna som behöver bemannas utan också all övrig verksamhet som kommer på köpet när invånarna blir fler – alltifrån skola och socialtjänst till kollektivtrafik, service, vård och omsorg.

    Arbetsförmedlingens kansli för omvandling och matchning har funnits i ett år och uppgiften är att skapa strategisk samverkan mellan alla som behöver dra sitt strå till stacken för att den stora folkförflyttningen ska lyckas. Det handlar om kommuner, arbetsgivare, fackförbund, föreningar och andra som ska samarbeta för att fler ska vilja arbeta och leva i Norr- och Västerbotten.

    Ida Rönnblom som är chef för kansliet berättar över telefon att en stor del av arbetet består av informationsspridning – hela landet måste få veta att Norrland skriker efter arbetskraft. Hon och hennes medarbetare ska också ta fram och testa nya arbetssätt när det gäller kompetensförsörjning för att se vad som fungerar och vad som inte gör det. Det svåraste i uppdraget tycker hon är att allt behöver ske parallellt. I en sådan här stor samhällsomvandling går det inte att fokusera på en bransch innan man tar itu med nästa.

    Ida Rönnblom

    – Ska industrierna överleva måste det offentliga kompetensförsörjas samtidigt. Ingen flyttar för att jobba i industrin om det inte finns barnomsorg till barnen. Allt behöver växa samtidigt och i jämn takt, säger hon.

    Ida Rönnblom upplever att intresset för frågorna som de arbetar med har vuxit mycket under det senaste året. Samarbetsviljan är stor, både över landet och mellan de lokala intressenterna, tycker hon. Även bland arbetssökande runt om i landet är det lätt att väcka en nyfikenhet.

    Arbetsförmedlingen letar arbetskraft även längre söderut och deltar på digitala jobbmässor i Europa. Foto: Patrick Degerman

    "Man kanske behöver få komma upp på ett studiebesök till exempel. Ibland behöver man få andas luften."

    Ida Rönnblom

    – Men för att komma till steget att en flytt faktiskt sker, där någon ska ta ett nytt jobb på en plats som den kanske inte har några tidigare kopplingar till, behövs oftast något mer. Man kanske behöver få komma upp på ett studiebesök till exempel. Ibland behöver man få andas luften.

    Kommunerna som deltar som utställare på dagens mässa är här för att marknadsföra sig både som arbetsgivare och som plats.

    – Besökarna är intresserade av att höra om jobben, absolut, men framför allt vill de ju veta vad det är för plats de i så fall skulle komma till, säger Camilla Edholm.

    Kiruna marknadsför sig som ”kontrasternas stad”, där både storslagen natur och ett modernt samhälle erbjuds. Skellefteå kommun har valt att sätta budskapet ”Förlåt för alla våra lediga jobb” på sin stora reklamskylt, och hoppas att buffar – sådana man kan ha runt halsen eller på huvudet när man exempelvis åker skidor – ska få besökare att stanna lite extra vid kommunens bord. Älvsbyn har i stället satsat på norrskensbeprydda kortlekar.

    Härnösand skyltar med vackert naturfoto över Höga kusten i sin monter. Där står Ola Nilsson som är ansvarig för etableringar i kommunen. Han berättar att målet är att gå från 25 000 till 30 000 invånare under de närmaste 16 åren. Det händer mycket kring Höga kusten och behovet av ny kompetens är stort. Kommunens huvudbudskap till mässans besökare handlar om livskvalitet.

    – Vi har inte allt, men det är väldigt nära och enkelt att nyttja det som finns, säger Ola Nilsson.

    Camilla Edholm tycker att kommunerna i norr är bra på att marknadsföra sig som attraktiva platser att bo på. Men det gäller att inte bara prata om natur- och kulturutbud, utan också visa att man kan erbjuda bra boende, barnomsorg och olika typer av jobb.

    I somras drev Arbetsförmedlingens kansli för omvandling och matchning projektet Provjobba och provbo, där man erbjöd arbetslösa sörmlänningar gratis resa och boende om de rekryterades till sommarjobb i norr. Camilla Edholm och kollegorna marknadsförde jobben på plats i både Eskilstuna och Katrineholm, där arbetslösheten är bland den högsta i landet. Det fanns omkring tio platser i varje kommun och intresset var stort, med omkring 15 till 25 sökande till varje kommun. När matchningsprocessen var klar och alla praktiska detaljer utredda blev det dock inte så många som kom och provjobbade i slutändan.

    Hemma i Skellefteå förbereder sig Camilla Edholm för jobbmässa i Malmö. Foto: Patrick Degerman

    "Många av de arbetssökande vi möter har aldrig varit ovanför Gävle."

    Camilla Edholm

    – Vi fick ändå deltagare till varje kommun och det var otroligt lärorikt, både för oss och för arbetsgivarna. Det gäller att kunna visa vilken variation vi kan erbjuda, för många av de arbetssökande vi möter har aldrig varit ovanför Gävle. Personen som åkte till Kiruna hade aldrig varit där men valde att ta ett sommarjobb i en helt främmande stad, i ett helt annat klimat, och trivdes mycket bra.

    Ett par av Camilla Edholms kollegor tittar just nu på möjligheten att erbjuda en arbetsmarknadsutbildning där deltagarna ska göra den teoretiska delen i södra Sverige men komma upp till Norr- och Västerbotten när det är dags för praktik. En annan kollega jobbar mycket med rekrytering inom EU och framöver kan det bli aktuellt för Arbetsförmedlingen att även delta på mässor utomlands.

    – Den utländska målgruppen är väldigt intressant, säger Camilla Edholm.

    En svårighet med uppdraget tycker hon är att tajma de två viktigaste pusselbitarna – arbetssökande som är villiga att flytta och arbetsgivare som är redo att ta emot. Ett problem är att en del av arbetsgivarna inte lägger ut sina jobb på platsbanken, säger hon.

    – De tycker att de inte får nog med sökande och använder sina egna nätverk i stället. Och det är ju helt okej. Men om inte arbetsgivarna lägger ut sina platsannonser syns inte jobben. Då kan vi inte sammanföra arbetssökande och arbetsgivare.

    Samtidigt tycker hon att många av de arbetsgivare hon möter börjar förstå läget och tänka om. Det går inte att bara rekrytera i närområdet.

    – Det blir kannibalism, att man tar av varandras arbetskraft, och det är det ingen som vinner på.

    Kriminalvården är en av de arbetsgivare som finns på plats på dagens mässa. På grund av politiska förändringar är behovet av nya medarbetare inom myndigheten stort i hela landet, men i norr är utmaningarna extra stora. Jessica Karlsson är anställd på anstalten Viskan utanför Ånge, som inom kort öppnar igen efter att ha varit stängd under många år. I dag pratar hon med många nyfikna besökare.

    – De undrar mycket om jobbet i sig: Är det inte läskigt? Vad är det för utbildning som krävs? Då svarar jag att man får utbildning via Kriminalvården, 24 veckor med lön under tiden, och det är ju väldigt lockande för många, säger hon.

    Två timmar efter att dörrarna öppnades är kön utanför fortfarande så lång att man nästan (men bara nästan) skulle kunna tro att det är en Taylor Swift-konsert och inte en arbetsmarknadsmässa som pågår i lokalen. Camilla Edholm är nöjd med uppslutningen. Ansträngningarna med att marknadsföra mässan till motiverade arbetssökande har burit frukt.

    Naima Ahmed Mahammoud kliver ut med ett gäng broschyrer i handen. Att flytta norrut är emellertid inte aktuellt för henne. Visst behöver hon ett jobb, men hon har fem barn i Malmö och har bott här i staden i 19 år.

    – Det är halva mitt liv. Jag älskar Malmö, säger hon.

    Hennes vän, Maryam Ali Nuur, är däremot lockad. Hon har varit arbetslös i två år, har inte familj och kan tänka sig att flytta på stört.

    – Det spelar ingen roll vilken stad. Där det finns jobb, dit kan jag åka, säger hon.

    Många besökare kom till mässan i Malmö. Det återstår att se hur många som nappar på idén att flytta norrut. Foto: Erika Weiland

    Karin Persson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    KRÖNIKA

    Krönika: ”Nedlåtande moralism mot palestin...

    Frågan om palestiniers rättigheter är så känslig att...

    31 oktober, 2024
    AKTUELLT

    Misstänkt mordförsök på socialkontor

    En person har skadats i vad polisen rubricerar som mordförsök. Händ...

    29 oktober, 2024

    ARBETSMILJÖ

    Över hälften av personalvetarna upplever j...

    Majoriteten personalvetare vittnar om hög arbetsbela...

    29 oktober, 2024

    FÖRBUNDET

    Han blir ny biträdande förbundsdirektör

    Markus Furuberg har utsetts till ny biträdande förbu...

    25 oktober, 2024

    Läs även

    EKONOMI

    Forskare varnar för Northvoltkonkurs – ...

    Den ekonomiska krisen på Northvolt förvärras för var...

    15 oktober, 2024

    ANALYS

    Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

    Alla vet att mångfald är ett framgångsrecept för lön...

    10 oktober, 2024

    KRÖNIKA

    Vem försöker påverka dina beslut?

    Hot och påtryckningar om att fatta ett visst beslut ...

    2 oktober, 2024

    REPORTAGE

    ”Vi behöver förändra vår syn på vem ...

    24 000 personer med funktionsnedsättning är anställd...

    26 september, 2024