13 december, 2023

Stor ökning av antalet varsel

ARBETSMARKNAD ✓Trots lågkonjunkturen har arbetslösheten inte ökat som förväntat. ✓Fortsatt stor brist på kompetens. ✓Så många fler varsel i din region.

Antalet varsel har ökat kraftigt, men kompetensbristen gör att arbetsmarknaden är motståndskraftig, konstaterade Marcus Löwing på Arbetsförmedlingen.

En överraskande motståndskraftig arbetsmarknad. Så beskrev Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen läget, när myndigheten presenterade sin bedömning för de närmaste åren. Arbetslösheten har inte ökat lika mycket som förväntat, trots den hårt pressade ekonomin.

En förklaring till det är att det fortsatt råder stor brist på kompetens inom många områden. Många arbetsgivare håller fast vid sina anställda, trots lågkonjunktur och sämre ekonomi.

– Många arbetsgivare är benägna att behålla befintlig personal i vetskapen om hur svårt det är att komma till rätta med rekryteringar, sade Marcus Löwing vid en pressträff på onsdagen.

Arbetsförmedlingen noterar också att det finns arbetsgivare som anpassar kraven på erfarenhet och utbildning, framför allt i offentlig sektor.

Samtidigt befinner vi oss i en lågkonjunktur och det syns inte minst i ökningen av antalet varsel. Nästan tre gånger så många personer varslades under perioden januari-oktober 2023 jämfört med året innan (se grafik nedan).

Arbetslösheten stiger alltså något och väntas toppa i slutet av 2024 för att därefter falla sakta, enligt Arbetsförmedlingens bedömning.

Däremot väntas antalet långtidsarbetslösa fortsätta stiga. Särskilt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden har personer som saknar gymnasieutbildning, personer med utomeuropeisk bakgrund, funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan samt äldre som har hamnat i arbetslöshet. För att möta långtidsarbetslösheten behövs bland annat särskilda utbildningssatsningar.

– Det är centralt att underlätta för och motivera fler till utbildning som leder till arbete, säger Lars Lindvall, prognoschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Lägst är arbetslösheten i Västerbotten och Norrbotten. Det är också där utmaningarna att hitta rätt kompetens är som störst.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024