• 13 december, 2023
    ARBETSMARKNAD

    Stor ökning av antalet varsel

    ✓Trots lågkonjunkturen har arbetslösheten inte ökat som förväntat. ✓Fortsatt stor brist på kompetens. ✓Så många fler varsel i din region.

    Antalet varsel har ökat kraftigt, men kompetensbristen gör att arbetsmarknaden är motståndskraftig, konstaterade Marcus Löwing på Arbetsförmedlingen.

    En överraskande motståndskraftig arbetsmarknad. Så beskrev Marcus Löwing, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen läget, när myndigheten presenterade sin bedömning för de närmaste åren. Arbetslösheten har inte ökat lika mycket som förväntat, trots den hårt pressade ekonomin.

    En förklaring till det är att det fortsatt råder stor brist på kompetens inom många områden. Många arbetsgivare håller fast vid sina anställda, trots lågkonjunktur och sämre ekonomi.

    – Många arbetsgivare är benägna att behålla befintlig personal i vetskapen om hur svårt det är att komma till rätta med rekryteringar, sade Marcus Löwing vid en pressträff på onsdagen.

    Arbetsförmedlingen noterar också att det finns arbetsgivare som anpassar kraven på erfarenhet och utbildning, framför allt i offentlig sektor.

    Samtidigt befinner vi oss i en lågkonjunktur och det syns inte minst i ökningen av antalet varsel. Nästan tre gånger så många personer varslades under perioden januari-oktober 2023 jämfört med året innan (se grafik nedan).

    Arbetslösheten stiger alltså något och väntas toppa i slutet av 2024 för att därefter falla sakta, enligt Arbetsförmedlingens bedömning.

    Däremot väntas antalet långtidsarbetslösa fortsätta stiga. Särskilt svårt att ta sig in på arbetsmarknaden har personer som saknar gymnasieutbildning, personer med utomeuropeisk bakgrund, funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan samt äldre som har hamnat i arbetslöshet. För att möta långtidsarbetslösheten behövs bland annat särskilda utbildningssatsningar.

    – Det är centralt att underlätta för och motivera fler till utbildning som leder till arbete, säger Lars Lindvall, prognoschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

    Lägst är arbetslösheten i Västerbotten och Norrbotten. Det är också där utmaningarna att hitta rätt kompetens är som störst.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    Läs även

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    POLITIK

    Blivande socionom fruktar lag om anmälning...

    Om den så kallade "angiverilagen" blir ver...

    22 november, 2024

    FÖRBUNDET

    Han blir ny biträdande förbundsdirektör

    Markus Furuberg har utsetts till ny biträdande förbu...

    25 oktober, 2024

    KRÖNIKA

    Krönika: Drömmen om privat Arbetsförmedlin...

    IFAU:s rapport sticker hål på drömmen om att privata...

    22 oktober, 2024