28 januari, 2021

HR spelar viktig roll när AI introduceras på arbetsplatsen

När artificiell intelligens (AI) introduceras på allt fler arbetsplatser har HR-avdelningarna en viktig roll att spela. Det menar Sveriges HR förening som håller en utbildning om hur AI påverkar HR-arbetet – och tvärt om.

ai_och_hr

HR bör finnas med när AI införs på arbetsplatsen, säger Lena Bjurner och Camilla Häggroth som håller i en utbildning för personer som jobbar med HR.

SVERIGES HR FÖRENING / JENS REITERER

Liksom för många andra yrkesområden kan AI effektivisera HR-arbetet på flera sätt. Med hjälp av AI kan man skapa individanpassade tester och utbildningar, effektivisera administrationen, analysera stora datamängder om personalen och få hjälp i rekryteringsprocessen.

– Det här är motsvarande en industriell revolution. Hur man än vänder och vrider på kuttingen kommer AI att dana våra organisationer och våra yrkesliv och hur vi ser på kunnande och kunskap, säger Camilla Häggroth.

Till vardags är hon ansvarig för HR och hållbarhet på Fonuskoncernen, men är också en av lärarna på den utbildning som arrangeras av Sveriges HR förening om just AI. Hon tycker att det är kunskap som alla som jobbar med HR bör skaffa sig. Både för sin egen skull och för att kunna finnas med när övrig personal ska börja jobba med AI.

För HR-avdelningarna har en speciell roll att spela när AI introduceras på bred front. De bör finnas med och se till att tekniken anpassas efter människorna och inte tvärt om.

– Jag ser inte bara AI som ett verktyg att jobba med för oss inom HR i vårt eget utövande. Man kan också se att det finns ett större behov att säkerställa att man ser till medarbetarnas upplevelser när man introducerar AI i en organisation.

Lena Bjurner, generalsekreterare i Sveriges HR förening, ser också ett stort behov av utbildning på området.

– För vår del är det viktigt att HR håller sig långt fram i den här stora förändringen. Risken är annars att fokus i första hand hamnar på tekniken och inte på människors behov, säger hon.

– AI kommer ha stor påverkan på alla organisationer under en tid framöver.

Hon har själv gått en utbildning i AI på MIT i USA och kommer att hålla i utbildningen tillsammans med Camilla Häggroth. Intresset har varit stort och kursen blev snabbt fullbokad.

– Det är jätteroligt. Vi har redan fått anmälningar från personer som vill gå om vi sätter upp den igen, säger Lena Bjurner.

Planen är att hålla fler utbildningar när den första är genomförd och utvärderad.

På utbildningen får deltagarna lära sig de viktigaste begreppen inom AI och diskutera hur rollen för HR-organisationen förändras. Konkreta exempel på olika användningsområden kommer också att tas upp, exempelvis robotar som finns med syfte att rekrytera utan fördomar och förutfattade meningar som vi människor kan styras av.

TV-klipp: Så fungerar rekryteringsroboten.

Alla inom HR bör lära sig mer om AI, tycker Camilla Häggroth.

– Utbildningen handlar om att tona ner rädslan, men också att inse att vi behöver lära oss. Om du ska vara relevant måste du ha god kunskap om AI, annars kan man inte fylla sin roll inom HR i framtiden, det tror jag inte.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Dubbla roller för HR

REPORTAGE HR måste ta till sig den nya tekniken, men...
20 november, 2023

Bakgrundskontroller av samtliga anställda – ”Fullstä...

ARBETSRÄTT Södertälje kommun har gjort regelbundna ba...
24 oktober, 2023

Stärk organisationen i oroliga tider – 5 konkreta tips

HR AI-hot, klimathot och fler konflikter i vä...
19 oktober, 2023

Chill chef

PORTRÄTT Släpp kontrollen lite. Det är en av Martin...
23 augusti, 2023