19 oktober, 2023

Stärk organisationen i oroliga tider – 5 konkreta tips

HR AI-hot, klimathot och fler konflikter i världen än någonsin. När oro och osäkerhet breder ut sig sipprar det också in i arbetslivet. Lina Thomsgård och Björn Hedensjö tipsar om fem nycklar för att stärka organisationer i oroliga tider.

Lina Thomsgård och Björn Hedensjö från podden Dumma människor föreläste på HR-dagarna. Foto: HR-föreningen

Lina Thomsgård och Björn Hedensjö, som driver vetenskapspodden Dumma Människor, föreläste under HR-dagarna på torsdagen. På temat förändring pratade de om vad som sker inom oss människor när vi ställs inför nya situationer och hur vi kan hjälpa oss själva och andra för att bättre anpassa oss och möta förändringar. Här är fem handfasta tips:

Gemensamma normer

För att jobba produktivt och må bra tillsammans är det viktigt att sätta gemensamma normer. Det handlar om att konkretisera hur man jobbar och beter sig mot varandra – till exempel att alla är överens om att komma i tid, inte avbryta eller inte ringa varandra för sent på kvällen.

Be om hjälp

Varför ska man sträva efter att skapa en organisation där medarbetarna ber varandra om hjälp? Dels är det relationsskapande – det känns bra att vara behövd och att ens kompetens är efterfrågad – dels leder det till en organisation där fler saker blir lösta snabbare.

Kommunicera smartare

Vid stress och oro tenderar vi att bli sämre på att kommunicera och lösa problem. Vid en situation då känslorna svallar – låt temperaturen sjunka genom att lämna rummet ett tag. Fokusera på annat en stund och kom tillbaka när kroppen återfått sitt lugn. Då kommunicerar vi ofta på ett nytt och mer effektivt sätt.

Genomskinlighetsillusionen

Människor tror i väldigt hög utsträckning att andra kan läsa ens tankar. Så är förstås inte fallet. För att en organisation ska fungera smidigt och alla må bra är det viktigt att tydligt och tidigt kommunicera sina behov – och att uppmuntra detta beteende. Detta för att undvika missuppfattningar och dålig stämning i arbetsgruppen.

Prosocialt beteende

Att vara snäll och göra bussiga saker för andra är a och o i en sund företagskultur. Medkänsla kan nämligen göra organisationer mer produktiva och välfungerande. När vi är omgivna av snälla och hjälpsamma människor blir vi också mer motståndskraftiga i tuffa tider med många förändringar. Dessutom är forskningen entydig – snällhet gör oss lyckligare och är stress- och depressionsreducerande.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Sis-chefen: ”Lokalerna inte anpassade för vår verksa...

SIS Mer ändamålsenliga lokaler hade gett störr...
17 november, 2023

Sis HR-direktör: ”Vi har stora utmaningar”

SIS Anställda på Sis arbetar i en riskfylld mi...
15 november, 2023

Arbetsmiljön på Sis: ”Det är inte acceptabelt”

SIS Sis-personal skadas och hotas på jobbet, v...
15 november, 2023

Granskning: Hot och våld vardag för Sis-personal

SIS Huvudskador, gisslansituationer och våldsa...
14 november, 2023