Som före detta kriminell är det inte alltid lätt att hitta ett jobb. Men det finns fler grupper som har extra svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, tycker att arbetsgivare behöver bli bättre på att gå utanför sina egna nätverk och anställa från fler grupper. Nu när vi har arbetskraftsbrist, kompetensförsörjningsproblem och samtidigt hög arbetslöshet är det extra angeläget att man breddar sin föreställning om vem som kan göra ett bra jobb, påtalar hon.
– Tänker man att man bara ska anställa vita svenskar som är utbildade vid svenska universitet, då är det väldigt många som faller ifrån. Detta är en stor del av matchningsproblematiken. Man har en för snäv föreställning om vem som kan tillföra något på arbetsplatsen.
Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en avhoppare?
Långtidsarbetslösa personer som är äldre än 55 år, född i ett utomeuropeiskt land, har en funktionsnedsättning eller låg utbildning har till exempel svårare att komma in på arbetsmarknaden. Här är några faktorer som kan bidra till långtidsarbetslöshet:
Kvinnor – män
Långtidsarbetslöshet drabbar män och kvinnor i ungefär lika stor utsträckning. Bland personer som har varit inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen i fem år eller mer är 49,6 procent kvinnor.
55-plussare
2,6 procent av befolkningen är inskriven som arbetslös på Arbetsförmedlingen. Men i gruppen 55-plus är andelen nästan en hel procentenhet högre: 3,5 procent. Generellt är det fler män än kvinnor över 55 år som är långtidsarbetslösa, men skillnaderna minskar efter fem års arbetslöshet.
Funktionsnedsättning
Personer med en funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga är överrepresenterade bland långtidsarbetslösa. Det gäller ungefär i samma utsträckning för män och kvinnor, förutom bland dem som har varit arbetslösa i åtta år eller mer. Bland dem har nästan hälften av kvinnorna en funktionsnedsättning. Siffran för män som har varit arbetslösa i minst åtta år är 39 procent.
Födelseland
Personer som är födda utanför Europa länder är överrepresenterade i gruppen långtidsarbetslösa. Men ju längre tid i arbetslöshet desto mer sjunker överrepresentationen, antagligen för att det blir lättare att få jobb efter fler år i landet. Överrepresentationen av utomeuropeiskt födda bland långtidsarbetslösa är större bland kvinnor.
Utbildning
Personer utan gymnasieutbildning är kraftigt överrepresenterade bland långtidsarbetslösa. Medan 2,6 procent av den arbetsföra befolkningen är arbetslösa är andelen bland personer som inte har gått gymnasiet hela 9,4 procent. Bland personer som har varit arbetslösa en kortare period har 20,4 procent inte gått gymnasiet.
Källa: Arbetsförmedlingen
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.