4 november, 2021

Glädje när kyrkans personal återvänder till det normala

HR – Det jag hör från församlingsherdarna är att det är många som gläds åt att återvända till kyrkan och delta i gudstjänstlivet igen, säger Malin Thimerdal, HR-chef på Svenska kyrkan i Uppsala.

Malin Thimerdal, HR-chef, Svenska kyrkan Uppsala. Foto Lars-Erik Elebjörk

HR-chefen Malin Thimerdal utanför sin arbetsplats i Domtrappshuset, nära Uppsala domkyrka.

Foto: Lars-Erik Elebjörk

Malin Thimerdals arbetsplats har, precis som många andra, börjat återgå till det normala sedan pandemirestriktionerna slopats. Hon ansvarar för 290 medarbetare som arbetar inom fem församlingar, begravningsverksamheten och på kansliet i Uppsala pastorat. Större delen av den administrativa personalen på kansliet har kunnat jobba på distans under pandemin. Hon har själv jobbat delvis på kansliet och delvis hemifrån. Präster, vaktmästare, begravningsverksamheten och anställda på kyrkogårdarna har däremot fortsatt jobba på plats, men anpassat sitt arbete med olika skyddsåtgärder.

– Vi har sett till att de tar raster i skift och glesat ut i lunchmatsalarna för att undvika trängsel, säger Malin Thimerdal.

Gudstjänsterna inom Svensk kyrkan i Uppsala har också anpassats till Folkhälsomyndighetens deltagartak för allmänna sammankomster.

– Ett tag så hade vi bara digitala gudstjänster. Varje söndag sändes högmässan från Uppsala domkyrka på webben. Nu när de har släppt på restriktionerna så vi har kunnat återgå till gudstjänster på plats igen, säger Malin Thimerdal.

Många kyrkokörer har också haft uppehåll i sina träffar under pandemin. Men, i takt med att restriktionerna lättats, så har de börjat ses igen, fast i större lokaler än tidigare för att kunna hålla avstånd. Kyrkans öppna verksamheter, till exempel sorge- och samtalsgrupper, har också legat nere under pandemin, men nu börjat de dra igång igen.

– Vi anpassar förstås våra verksamheter efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och tvätta händerna, säger Malin Thimerdal.

Nu i höst har också den administrativa personalen på kansliet långsamt börjat återgå till kontoret.

– Vi börjar bli fler och fler som är på plats. Man kan dock fortsätta att delvis jobba på distans, efter dialog med sin närmsta chef, säger Malin Thimerdal.

Arbetsplatsen tillåter också att medarbetare vaccinerar sig mot Covid-19 på arbetstid.

– Jag tror att det stora flertalet hos oss är vaccinerade. Vi har inte haft några diskussioner kring ovaccinerade egentligen. Vi får ju ställa frågan, men vi kan inte avkräva våra medarbetare ett svar. Om någon inte vill svara, så får vi betrakta den som ovaccinerad och se till att minimera riskerna för smitta både bland medarbetare och den verksamhet de arbetar i. Men vi har inte hamnat där, säger hon.

Hon känner ingen oro för smittspridning under Allhelgonahelgen då många besöker kyrkogårdarna i Uppsala för att tända ljus.

– Det gick ju bra förra året, mitt under pandemin. Vi ser till att undvika trängsel, säger hon.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Konsulter rött skynke för den som vill locka medarbe...

LEDARE Det anses inte som bra reklam för ett soci...
31 januari, 2023

Här är kommunerna som betalar mest för konsulter i s...

GRANSKNING 186 kommuner har deltagit i Akademikerns u...
30 januari, 2023

Konsultkostnader för miljoner

GRANSKNING Två av tre kommuner använder sig av konsul...
30 januari, 2023

Saco varnar för stigande arbetslöshet bland akademiker

ARBETSMARKNAD Arbetsmarknaden för akademiker är fortsatt...
27 januari, 2023


Läs även

Här är kommunerna som betalar mest för konsulter i s...

GRANSKNING 186 kommuner har deltagit i Akademikerns u...
30 januari, 2023

Konsultkostnader för miljoner

GRANSKNING Två av tre kommuner använder sig av konsul...
30 januari, 2023

Brister i personalens säkerhet på flera arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Mer än tre av fyra arbetsplatser brister i...
25 januari, 2023

Experten svarar: Hörsel- och synproblem – vad gäller...

EXPERTEN SVARAR Helin störs av bullret i skolan där hon jo...
25 januari, 2023