4 november, 2021

Glädje när kyrkans personal återvänder till det normala

HR – Det jag hör från församlingsherdarna är att det är många som gläds åt att återvända till kyrkan och delta i gudstjänstlivet igen, säger Malin Thimerdal, HR-chef på Svenska kyrkan i Uppsala.

Malin Thimerdal, HR-chef, Svenska kyrkan Uppsala. Foto Lars-Erik Elebjörk

HR-chefen Malin Thimerdal utanför sin arbetsplats i Domtrappshuset, nära Uppsala domkyrka.

Foto: Lars-Erik Elebjörk

Malin Thimerdals arbetsplats har, precis som många andra, börjat återgå till det normala sedan pandemirestriktionerna slopats. Hon ansvarar för 290 medarbetare som arbetar inom fem församlingar, begravningsverksamheten och på kansliet i Uppsala pastorat. Större delen av den administrativa personalen på kansliet har kunnat jobba på distans under pandemin. Hon har själv jobbat delvis på kansliet och delvis hemifrån. Präster, vaktmästare, begravningsverksamheten och anställda på kyrkogårdarna har däremot fortsatt jobba på plats, men anpassat sitt arbete med olika skyddsåtgärder.

– Vi har sett till att de tar raster i skift och glesat ut i lunchmatsalarna för att undvika trängsel, säger Malin Thimerdal.

Gudstjänsterna inom Svensk kyrkan i Uppsala har också anpassats till Folkhälsomyndighetens deltagartak för allmänna sammankomster.

– Ett tag så hade vi bara digitala gudstjänster. Varje söndag sändes högmässan från Uppsala domkyrka på webben. Nu när de har släppt på restriktionerna så vi har kunnat återgå till gudstjänster på plats igen, säger Malin Thimerdal.

Många kyrkokörer har också haft uppehåll i sina träffar under pandemin. Men, i takt med att restriktionerna lättats, så har de börjat ses igen, fast i större lokaler än tidigare för att kunna hålla avstånd. Kyrkans öppna verksamheter, till exempel sorge- och samtalsgrupper, har också legat nere under pandemin, men nu börjat de dra igång igen.

– Vi anpassar förstås våra verksamheter efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd och tvätta händerna, säger Malin Thimerdal.

Nu i höst har också den administrativa personalen på kansliet långsamt börjat återgå till kontoret.

– Vi börjar bli fler och fler som är på plats. Man kan dock fortsätta att delvis jobba på distans, efter dialog med sin närmsta chef, säger Malin Thimerdal.

Arbetsplatsen tillåter också att medarbetare vaccinerar sig mot Covid-19 på arbetstid.

– Jag tror att det stora flertalet hos oss är vaccinerade. Vi har inte haft några diskussioner kring ovaccinerade egentligen. Vi får ju ställa frågan, men vi kan inte avkräva våra medarbetare ett svar. Om någon inte vill svara, så får vi betrakta den som ovaccinerad och se till att minimera riskerna för smitta både bland medarbetare och den verksamhet de arbetar i. Men vi har inte hamnat där, säger hon.

Hon känner ingen oro för smittspridning under Allhelgonahelgen då många besöker kyrkogårdarna i Uppsala för att tända ljus.

– Det gick ju bra förra året, mitt under pandemin. Vi ser till att undvika trängsel, säger hon.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024