Vid årsskiftet tog Sverige över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet för arbetsliv och en rad arrangemang hålls under året.
Rådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan och jobbar för nordiska gemensamma lösningar.
– Det känns jättebra, inte minst i ljuset av Brexit där det blir allt viktigare med det nordiska samarbetet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Under det svenska ordförandeåret är det flera teman som står i fokus. Vid den första konferensen, som arrangeras 13 april, blir det fokus på hur man hittar vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända och utrikes födda, framför allt för kvinnor.
– Även om medlemsländerna har olika förutsättningar utifrån hur många nyanlända vi tagit emot så delar vi alla den nordiska arbetsmarknadsmodellen där både mannen och kvinnan jobbar, och vi har hög sysselsättningsgrad bland kvinnor. Vi kommer att utbyta erfarenheter kring det här på konferensen.
Vad kan Sverige dela med sig av?
– Goda exempel och erfarenheter. Utrikes födda kvinnor är den gruppen som ökat sin sysselsättningsgrad allra mest de senaste åren i Sverige.
Under ordförandeåret kommer det också att bli fokus på framtidens arbetsmarknad. Det handlar bland annat om digitalisering, robotisering och automatisering och hur det kommer att påverka framtidens jobb, samt vad detta för med sig för efterfrågad kompetens.
– Det är ett område som alla nordiska länder är väldigt engagerade i och vi ligger långt fram när det gäller ny teknik, som robotisering och AI. Det är en omställning på arbetsmarknaden och vi har mycket att lära av varandra, säger Ylva Johansson.
Text: Stina Loman, Akademikern.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.