13 januari, 2020

Förslag om minimilöner oroar förbundet

I dag, tisdag, väntas EU-kommissionen släppa ett diskussionsunderlag för minimilöner. Trots att kommissionären har lovat att det inte ska påverka den svenska modellen finns anledning till oro, säger Heike Erkers på Akademikerförbundet SSR.

hieke_webb2

Det finns fortfarande anledning till stor oro för att det ska komma ett lagförslag om minimilöner på EU-nivå, säger Heike Erkers.

När Ursula von der Leyen tillträdde som ordförande för den nya EU-kommissionen i höstas lovade hon att lägga fram ett förslag om minimilöner. På tisdagseftermiddagen väntas kommissionen presentera ett första diskussionsunderlag.

Än handlar det inte om något konkret lagförslag, men många befarar att förslaget ska leda till en urholkning av den svenska modellen.

– Det finns en stor oro. Lagstadgade minimilöner skulle slå undan benen för vårt sätt att förhandla fram löner i kollektivavtal, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

– Det här är en jätteviktig fråga. Partsmodellen är utsatt för flera stora påfrestningar nu, inte minst med den pågående las-utredningen.

Ute i Europa är det många fackförbund som välkomnar reglering om minimilön på EU-nivå. Och kommissionen vill med förslaget garantera alla invånare i EU en rimlig lönenivå. Men i Norden är både fackförbund och arbetsgivare oroliga för att modellen där parterna förhandlar fram kollektivavtal utan inblandning från politiker kommer att påverkas. Gemensamt har PTK, LO och Svenskt näringsliv krävt att regeringen jobbar för att stoppa förslaget som Ursula von der Leyen har aviserat.

– Regeringen och tjänstemän på EU-nivå måste agera. Den modell vi har utvecklat i Norden där parterna tar ansvar för de här frågorna är fantastisk. Vi vill inte ha ett Frankrike där man har strejk på strejk så fort man är missnöjd, säger Heike Erkers.

Regeringens hållning är att systemet med svenska kollektivavtal inte ska kullkastas och Nicolas Schmit, arbetsmarknadskommissionär har meddelat att svenska kollektivavtal inte ska påverkas. Trots det finns oron kvar.

Så sent som i helgen uttryckte arbetsgivarorganisationen Almega sin oro för att europeiska minimilöner skulle kunna utmana den svenska lönebildningen och därmed hela modellen för kollektivavtal. Parterna har redan ägnat betydande tid och resurser till att försöka hålla EU-lagstiftning borta från den svenska modellen, skriver Almega i en debattartikel i Svenska dagbladet.

När diskussionsunderlaget presenteras i eftermiddag är det öppet för de som vill lämna synpunkter att göra så i sex veckor. Därefter presenteras en sammanställning och ett eventuellt lagförslag kan presenteras först i sommar eller möjligen till hösten.

Och än vågar alltså inte parterna lita på att det inte blir några minimilöner i Sverige.

– Vi är inte lugna förrän bläcket är torrt, säger Heike Erkers.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024