5 maj, 2022

Förbund från Ryssland och Belarus stängs av

INTERNATIONELLT Europafacket Epsu har fattat det historiska beslutet att suspendera egna medlemsförbund. "Ukrainska medlemmar kan inte dela förbund med en facklig organisation från ett land som försöker döda dem", säger Akademikerförbundet SSR:s representant.

Maria Östberg Svanelind från Akademikerförbundet SSR tillsammans med kollegorna i Epsu. På onsdagen fattades det historiska beslutet att suspendera ryska och belarusiska förbund.

Medlemsförbund från Ryssland och Belarus suspenderas från Epsu – Europas fackförbund för offentligt anställda.

Det beslutades onsdagen den 4 maj, på ordinarie styrelsemöte i Bryssel. På plats som representant för Akademikerförbundet SSR fanns Maria Östberg Svanelind.

– Frågan diskuterades i en och en halv timme och mötet var helt samstämmigt. Ingen reserverade sig eller röstade mot, berättar hon.

En suspendering innebär att de ryska och belarusiska förbunden blir avstängda från Epsu. Däremot blir de inte uteslutna. Frågan om uteslutning var också uppe till diskussion, men ett sådant beslut kan bara fattas av kongressen. Den har sammankomst vart femte år, nästa gång blir 2024.

Beslutet om suspendering innefattar tre punkter:

1. För det första suspenderas Epsus vice ordförande, som kommer från Ryssland och nu är avstängd från sitt uppdrag.

2. För det andra suspenderas det ryska medlemsförbundet för hälso- och sjukvårdsarbetare. Konkret innebär detta att Epsus kontor i Moskva stängs.

3. För det tredje suspenderas det belarusiska förbundet för hälso- och sjukvårdsarbetare. I morgon kommer beslut fattas om ansökan om ett annat förbund från Belarus som vill bli medlem i Epsu och som anses vara fritt och demokratiskt.

Maria Östberg Svanelind– I Belarus har flera ledare från fria fackliga förbund fängslats enbart på grund av sitt fackliga engagemang, berättar Maria Östberg Svanelind.

Maria Östberg Svanelind konstaterar att frågan om suspendering och uteslutning är stor och svår. Inte ens FN utesluter medlemmar för att länderna är i krig. I stället försöker man hitta vägar att prata med varandra.

– Det är klart att det perspektivet funnits med här också, men vi kan inte se någon annan lösning i det läge vi befinner oss. Beslutet som togs innebär att vi stänger dörren för egna medlemmar. Man måste kunna uttrycka sitt avståndstagande mot kriget och för fred och mänskliga rättigheter.  Suspenderingen gäller till dess att en hållbar fredlig lösning hittats.

Maria Östberg Svanelind kom till Bryssel på tisdagen, då hon först satt i förberedande möte med NOFS, de andra nordiska förbunden i Epsu. På onsdagen hölls det stora mötet, som pågick hela dagen och förbund från de flesta medlemsländer var närvarande. Från Sverige representerades utöver Akademikerförbundet SSR även Vårdförbundet, Vision och Seko.

Onsdagens möte inleddes med en livesändning från Ukraina, där fackliga företrädare beskrev situationen i landet.

– Fackföreningsledare från Mariupol beskrev hur människor tvångsdeporteras. De skiljs från sina familjer och barn från sina föräldrar. De blir av med pass och id-handlingar och förs över gränsen till Ryssland – ingen vet mot vad, berättar Maria Östberg Svanelind och fortsätter:

– Ukrainska kvinnor utsätts för sexuella övergrepp, det gäller även barn av bägge könen. Ryska soldater stjäl mat och kläder, till och med vattenkokare. Infrastruktur förstörs, liksom sjukvårdsinrättningar och jordbruksutrustning. Regionen Donetsk är ett av världens mest produktiva jordbruksområden och nu när vårsådden ska ske har ryssarnas stulit deras maskiner.

– Situationen är fruktansvärd och att få den beskriven och verifierad av människor som lever i detta ofattbara just nu var väldigt, väldigt starkt och berörande.

Anne Ralf Hållbus

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024