• 23 oktober, 2018

    Finns det rum för alla?

    ​”Kom in eller stå kvar, mig kvittar det!" Det är lätt att le vid minnet av Pippi Långstrumps hälsning när det knackar på dörren. Men föreställ dig att en arbetsgivare säger så till en medarbetare i rullstol, eller någon som ser eller hör dåligt.

    aka_1805_omslag_dubbelt

    I Akademikerns oktobernummer berättar vi om universellt utformade arbetsplatser, alltså arbetsplatser där man från början ser till att personer med olika funktionsvariationer känner sig välkomna och kan arbeta tillsammans.

    Nu tror jag inte att särskilt många arbetsgivare skulle drista sig till att uttrycka sig som Pippi. Tvärt om, de allra flesta säger nog att alla typer av medarbetare är välkomna.

    Frågan är om orden går hand i hand med verkligheten? Hur är det på din arbetsplats? Skulle du kunna röra dig fritt med dålig syn? Kommer en rullstol ens in? Hur är det med akustiken? Hur lätt är det att hitta om du skulle få svårt att orientera dig, kanske efter en stroke? Och även om just du inte har någon funktionsnedsättning, hur skulle din arbetsmiljö påverkas om kontoret utformas så att människor med olika typer av behov kan arbeta på bästa sätt?

    När man skapar arbetsmiljön utifrån personer med olika behov tjänar alla på det. Det är grundtanken i projektet universellt utformade arbetsplatser som Akademikerförbundet SSR driver. Det startade efter att en medlem skickade in en motion till kongressen om att förbundet borde arbeta för mer tillgängliga arbetsplatser. Det är också något som både FN och Sveriges riksdag förordar.

    Följ med Akademikern till Handicaporganisationernes hus i Köpenhamn, ett av världens mest tillgängliga kontor. Vi djupdyker också i vad universell utformning är och pratar med Varbergs kommun som vill använda det för att skapa plats för alla typer av medarbetare och på så sätt bli en attraktiv arbetsgivare.

    I tidningen hittar du också artiklar om politik-snack på jobbet, vilka rättigheter du har som gravid och så möter vi statsvetaren som jobbar med att synliggöra och förändra arbetsgivares fördomar mot svenska akademiker med afrikansk bakgrund.

    Akademikern nummer 5 2018 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker: chefred@akademiker.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

    Välkommen in!

    Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

    Åsa Bolmstedt

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    ”Hot att ta sitt eget liv om man int...

    Handläggarna för ekonomiskt bistånd i Göteborgs stad...

    9 december, 2024

    NYHET

    Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan m...

    Arbetsmiljöverket har efter våldsdådet mot en social...

    5 december, 2024

    LEDARE

    Med olika bilder av verkligheten

    De växande ekonomiska klyftorna för med sig risker, ...

    3 december, 2024

    ARBETSTID

    Var tionde vill arbeta mindre

    Bland anställda vill drygt 11 procent gå ner i arbet...

    3 december, 2024

    Läs även

    EXPERTEN SVARAR

    Stress på jobbet – vilken hjälp har du rät...

    Har man rätt till arbetsanpassning även om man inte ...

    28 november, 2024

    AVTALSRÖRELSE

    Brännande lönefråga i årets avtalsrörelse

    Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för kommuner och...

    21 november, 2024

    SPANING

    Tvingas till träning på arbetstid

    Allt fler av alla som jobbar har hälsofarligt låg ko...

    19 november, 2024

    PSYKISK OHÄLSA

    Rekordmånga blir sjuka av stress – dubbel ...

    Oavsett yrke löper kvinnor dubbelt så hög risk att b...

    19 november, 2024