23 oktober, 2018

Finns det rum för alla?

​”Kom in eller stå kvar, mig kvittar det!" Det är lätt att le vid minnet av Pippi Långstrumps hälsning när det knackar på dörren. Men föreställ dig att en arbetsgivare säger så till en medarbetare i rullstol, eller någon som ser eller hör dåligt.

aka_1805_omslag_dubbelt

I Akademikerns oktobernummer berättar vi om universellt utformade arbetsplatser, alltså arbetsplatser där man från början ser till att personer med olika funktionsvariationer känner sig välkomna och kan arbeta tillsammans.

Nu tror jag inte att särskilt många arbetsgivare skulle drista sig till att uttrycka sig som Pippi. Tvärt om, de allra flesta säger nog att alla typer av medarbetare är välkomna.

Frågan är om orden går hand i hand med verkligheten? Hur är det på din arbetsplats? Skulle du kunna röra dig fritt med dålig syn? Kommer en rullstol ens in? Hur är det med akustiken? Hur lätt är det att hitta om du skulle få svårt att orientera dig, kanske efter en stroke? Och även om just du inte har någon funktionsnedsättning, hur skulle din arbetsmiljö påverkas om kontoret utformas så att människor med olika typer av behov kan arbeta på bästa sätt?

När man skapar arbetsmiljön utifrån personer med olika behov tjänar alla på det. Det är grundtanken i projektet universellt utformade arbetsplatser som Akademikerförbundet SSR driver. Det startade efter att en medlem skickade in en motion till kongressen om att förbundet borde arbeta för mer tillgängliga arbetsplatser. Det är också något som både FN och Sveriges riksdag förordar.

Följ med Akademikern till Handicaporganisationernes hus i Köpenhamn, ett av världens mest tillgängliga kontor. Vi djupdyker också i vad universell utformning är och pratar med Varbergs kommun som vill använda det för att skapa plats för alla typer av medarbetare och på så sätt bli en attraktiv arbetsgivare.

I tidningen hittar du också artiklar om politik-snack på jobbet, vilka rättigheter du har som gravid och så möter vi statsvetaren som jobbar med att synliggöra och förändra arbetsgivares fördomar mot svenska akademiker med afrikansk bakgrund.

Akademikern nummer 5 2018 kommer i din brevlåda i dag och går också att bläddra i här. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker: chefred@akademiker.se. Tidningen är till för dig och vi vill att den ska kännas angelägen. För att lyckas med det behöver vi din feedback.

Välkommen in!

Åsa Bolmstedt, chefredaktör.

Åsa Bolmstedt

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024