28 september, 2020

Finansministern frågades ut av medlemmarna

Är du med i a-kassan? Varför pratas inte mer om förebyggande arbete? Vad hade du valt om budgeten skulle vara mer ”sossig”? Det var några i en lång rad frågor som Akademikerförbundet SSR:s medlemmar ställde till finansministern.

fragestundssr11

Finansminister Magdalena Andersson svarade på medlemmarnas frågor i direktsändning. Det handlade om allt från budget till medlemskap i facket.

Annika Clemens

Tempot var högt när Magdalena Andersson besökte Akademikerförbundet SSR på måndagseftermiddagen. Det kom in så många frågor i chatten att förbundets chefsekonom Simon Vinge, som läste upp dem i direktsändning, fick sålla och slå ihop frågor. Alla hanns helt enkelt inte med.

Frågorna handlade om allt från de rekordstora bugdetsatsningarna till regeringens förberedelser inför nästa katastrof, exempelvis till följd av klimatförändringar.

Medlemmarna ville också veta varför inte skatten höjs för höginkomsttagare, hur man kan veta att pengarna verkligen kommer fram till rätt ställe i alla kommuner och varför så mycket pengar kan läggas på privata familjehem.

Och visst är Magdalena Andersson med i både facket och a-kassan.

–  Så klart. Jag tror på den svenska modellen. Den har gjort att vi har den högsta sysselsättningen i hela EU och kanske är den bästa modellen in hela världen. Så det är klart jag vill vara med i den.

Oron över att de stora tillskotten i budgeten för 2021 inte ska nå fram till rätt ställe i alla kommuner delades även av förbundsordförande Heike Erkers som inledningsvis hälsade ministern välkommen.

–  Det är 291 kommuner som ska hantera en budget, det kan också vara så att pengarna hamnar någon annanstans. Hur säkerställer du och regeringen att pengarna hamnar där de ska?

Magdalena Andersson hänvisade till det kommunala självstyret och uppmanade medlemmarna att antingen påverka sina lokalpolitiker eller engagera sig själva i politiken. Detsamma gäller frågan om familjehem. Kostnaden för familjehem skenar och det är tre gånger så dyrt när de är i privat regi, konstaterade frågeställaren.

– Det är kommunerna själva som bestämmer i vilka familjehem barn ska placeras. Men vi känner oro för att det finns barn och unga som sklle behöva placeras men som inte gör det för att kommuner har det tufft ekonomiskt. Därför går staten in och stöttar, särskilt för ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet, svarade Magdalena Andersson.

Om budgeten skulle bli mer sossig, vad hade ni valt då?

– De som har lägre inkomster gynnas mer än de med högre i den här budgeten. Men jag som Socialdemokrat skulle vilja göra mer åt det. Vi ser att klyftorna ökar och vi ser att de allra rikaste får mer och de som ligger i botten halkar efter. Jag skulle vilja börja med att höja skatten för den rikaste procenten.

Varför höjs inte skatten för höginkomsttagare?

– Det finns inte parlamentariskt stöd för det. Det är inte så det svenska folket har röstat. Däremot finns en grön skatteväxling i budgeten. De som köper helt nya bilar som släpper ut mycket får betala mer i skatt. En del av de pengarna går till att sänka skatterna för alla. Den gröna skatteväxlingen har fått ganska röda inslag.

Det talas mycket om straff och påföljder, men inte om förebyggande arbete. Varför inte?

– Jag önskar att fler forskare ägnade sig åt att studera förebyggande arbete. Det finns inte så många modeller som visar vad det ger, men vi kan inte låta politiken styras av vilka områden som är mycket beforskade.

Magdalena Andersson hoppas på mer socialt fokus i diskussionerna om kriminalitet.

– Det är jätteviktigt med poliser, men vi vill ju inte att ungdomar ska hamna i kriminalitet. Vi vill att alla ungdomar ska se en annan framtid är den kriminella.

Tillskottet för Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag räcker inte på långa vägar, varför?

– Tajmingen för förändringen av Arbetsförmedlingen hade kunnat vara bättre än att hamna mitt i den här krisen. Krisen i kombination med de stora neddragningarna i M/KD-budgeten som röstades igenom med hjälp av Sverigedemokraterna (i december 2018) gör att Arbetsförmedlingen inte är rustad som man annars skulle ha varit.

Det är för tidigt att dra ekonomiska lärdomar av coronakrisen, slog finansministern fast. Men vilka kalkyler görs inför kommande kriser, exempel till följd av klimatförändringarna?

– Med ett förändrat klimat kommer vi troligen se fler katastrofer som pandemier och flyktingströmmar. Den bästa livvästen är en låg statsskuld. Då har man de finansiella muskler för att möta det oväntade, eller det semiväntade den dagen det inträffar.

Tiden för hemtjänstinsatser har minskat stadigt. Hur ska vi kunna garantera en bra omsorg?

– Vi behöver långsiktigt höja kvaliteten i den här sektorn. Vi kommer att behöva satsa mer de kommande åren. Men det finns också mer att göra i användningen av ny teknik.

Cirka 150 medlemmar följde sändningen direkt och ytterligare medlemmar hade skickat in frågor i förväg. Hela frågestunden spelades in och finns att se och höra på på Akademikerförbundet SSR:s hemsida. På tisdagsförmiddagen hade totalt 500 personer sett frågestånden.

Annika Clemens

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Vem tar ansvar när pressen ökar på flera fronter?

LEDARE De kärva ekonomiska tiderna drabbar förbun...
9 maj, 2023

Växande köer för att slippa skuldfällan – ”Mån...

EKONOMI Stigande räntor och inflation blev en käft...
9 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023