14 procent. Så mycket minskade antalet anmälda arbetssjukdomar som orsakats av organisatoriska och sociala faktorer under förra året. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket som bygger på anmälningar från hela arbetsmarknaden som kommit in till Försäkringskassan under 2017.
Bland kvinnor var minskningen större än bland männen, 17 procent respektive fem procent.
Statistiken visar att alla typer av arbetssjukdomar sjönk förra året. Men vad det beror på är fortfarande svårt att säga något om, menar Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.
– Först nästa år går det att avgöra om minskningen ska ses som ett trendbrott eller inte. Det kan vara fråga om en generell minskad benägenhet att anmäla arbetssjukdomar, men det kan också vara så att arbetsmiljön på sina håll har blivit aningen bättre. Vi kan i nuläget bara konstatera att det ser ut som det gör – inte varför det ser ut så, säger hon i ett pressmeddelande.
Men trots att allt färre kvinnor anmälde att de blivit sjuka på grund av organisatoriska eller sociala problem så är det fortfarande den vanligaste orsaken till anmäld arbetssjukdom bland kvinnor, 45 procent respektive 22 procent bland männen. Att kvinnor är mer drabbade syns också i tidigare statistik.
Rapporten pekar ut flera orsaker till detta: Kvinnor har ofta alltför mycket arbete, för hög arbetstakt eller problem i relationerna på arbetsplatsen så som samarbetsproblem, mobbning, utfrysning och trakasserier.
Text: Stina Loman, Akademikern.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.