10 augusti, 2022

Facklig protest mot lönepolitiken i Göteborgs stad

LÖN På måndag samlas anställda vid Göteborgs stad på Gustav Adolfs torg för att kräva högre lön. "Vi vill att politiken avsätter mer medel", säger Jesper Lindeberg, facklig sekreterare för Akademikerförbundet SSR i Göteborgs stad.

Gustav Adolfs-torg. i Göteborg.

På måndageftermiddag arrangeras #löneupproret på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

Foto: Getty

– Politiken måste ta ett större ansvar för löneprocessen och ge rätt ramar, forsätter Jesper Lindeberg.

jesper_lindeberg

Manifestationen arrangeras av Akademikerförbundet SSR, Vision, Kommunal, Sveriges Arbetsterapeuter, Vårdförbundet, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbunds lokalföreningar i Göteborgs stad. De företräder tillsammans över hälften av Göteborgs stads totalt omkring 55 000 anställda. De kräver att stadens politiker avsätter mer pengar så att medlemmarnas årliga lönepåslag hamnar på en godtagbar nivå. Bakgrunden är att Göteborgs stads politiker i år, precis som fler år tidigare, bara avsätter 1,5 procent till löner i den årliga budgetuppräkningen.

– Samtidigt förväntar de sig att lönerna höjs mer än så. I den lönepolitisk målbilden så har man räknat upp lönerna med allt från 2 till 2,5 procent. För att finansiera höjningen måste förvaltningarna då ta bort saker från verksamheten, säger Jesper Lindeberg.

Detta drabbar både stadens medarbetare som får sämre lön och de som bor i Göteborg som får en sämre standard på sina kommunala tjänster, menar han.

– Våra förvaltningar blir väldigt bakbundna. Det vi kan se är att i vissa fall så har man inte höjt lönerna med 2 till 2,5 procent som politiken har velat ha. För en del yrkesgrupper så har det bara blivit 1,5 procent, säger Jesper Lindeberg.

Han menar att lönerna för Akademikerförbundet SSR:s yrkesgrupper inom Göteborgs stad har klart lägre lön än i till exempel Stockholm. Han betonar dock att protesten är en tvärfacklig manifestation.

– Vi vill adressera de som har det yttersta ansvaret. Det enda sättet vi kan göra det är genom en manifestation. Sedan är det aldrig fel att göra det ett valår, säger Jesper Lindeberg.

Stefan Karlsson

Läs även

Starka reaktioner på artikel om Sacos inställning till SD

POLITIK Akademikerförbundet SSR förtydligar: "Det handlar inte om sama...
5 oktober, 2022

SD diskuteras inom Saco:s styrelse

POLITIK SD:s framgångar i valet har lett till tung...
4 oktober, 2022

Heike Erkers: ”Kraven på rätt kompetens ökar&#...

FÖRBUNDET Det nya omställningsavtalet säkrar möjligh...
28 september, 2022

Maktens kvinnor ständigt ifrågasatta

LEDARSKAP ”Kvinnor som tar minsta snedsteg åker ut m...
26 september, 2022