4 september, 2019

Facklig kämpe om Hongkong-beskedet: ”Jag blev förvånad”

Stödet från omvärlden är en del av orsaken till att Hongkong-ledningen drog tillbaka det kritiserade lagförslaget, tror Elizabeth Tang, en av grundarna av Hongkongs enda fria fackförening HKCTU. Hon blev glatt överraskad av beskedet. Men, säger hon, det kom försent.

Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes internationella center samtalade med Elizabeth Tang på onsdagen.

Det internationella stödet är avgörande för proteströrelsen i Hongkong, säger Elizabeth Tang. – Vi hoppas att ni fortsätter så länge vi fortsätter. Foto: Annika Clemens

– Min erfarenhet är att internationella påtryckningar alltid fungerar. Så länge vi fortsätter hoppas vi att ni fortsätter, sade Elizabeth Tang, just nu på besök i Sverige.

Förra veckan skrev Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, brev till Kinas ambassad i Stockholm och backade de fem kraven som proteströrelsen i Hongkong ställer. LO och TCO har gjort samma sak. Och det internationella stödet betyder mycket, säger Elizabeth Tang.

– Om ni har skrivit en gång, skriv igen.

Elizabeth Tang var med och grundade HKCTU, Hongkongs första fria fackförening 1990. Sedan dess har hon fortsatt kämpa för demokrati och arbetarnas rättigheter. I dag leder hon den globala fackliga hushållsarbetarfederationen, för gästarbetare som arbetar som hembiträden (IDWF).

För den fackliga rörelsen är kampen för demokrati avgörande, säger hon. I dagens Hongkong har de inga möjligheter att driva igenom förbättrade lagar för arbetare.

– De senaste 20 åren, sedan Kinas övertagande, har vi inte lyckats driva igenom en enda lag för bättre villkor för arbetare. Att ha ett demokratiskt styre är avgörande för vår kamp.

Fackens roll i proteströrelsen i Hongkong är given.

När Hongkongs ledare Carrie Lam, efter en hel sommar präglad av protester, på onsdagen meddelade att hon drar tillbaka det kritiserade lagförslaget att kunna lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina, kom det som en överraskning för Elizabeth Tang.

– Det sätt regeringen har agerat på den senaste tiden har inte visat att de är villiga att prata, så ja, jag blev förvånad, säger hon till Akademikern.

Men tyvärr, lägger hon till, kom det för sent. Det kommer inte att räcka.

– De senaste tre månaderna har det varit mycket polisvåld. Över 1 100 personer har gripits för att de har protesterat och över 800 personer är allvarligt skadade. Folk är väldigt arga nu och om Carrie Lam inte bemöter detta kommer folk inte att tystna.

Proteströrelsen har riktat fem krav till det Pekingstödda Hongkong-styret. Åtminstone ett krav till måste få gehör för att protesterna ska tystna, tror Elizabeth Tang. Och det handlar just om polisvåldet. De kräver en oberoende utredning av det våld som har utövats den senaste tiden.

– Min gissning är att folk inte kommer att nöja sig med att lagförslaget dras tillbaka. Men kanske om de tillsätter en oberoende utredning. Vi säger inte att polisen är ansvarig för allt, vi ber om en oberoende utredning där även överträdelser från vår sida tas upp, kanske har aktivister provocerat polisen.

Annika Clemens

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Ivanna kämpar mot rysk propaganda – och för fackliga...

UKRAINA Ivanna Khrapko kämpar för att hålla kontak...
3 mars, 2023

Ett år av krig i Ukraina

UKRAINA Så har vardagen förändrats för Artem, Ivan...
24 februari, 2023

Krönika: ”Åldrad och fattig, men rak i ryggen”

KRÖNIKA Charlotte Ortiz Falk, socialsekreterare i ...
17 januari, 2023

JO kritiserar Sis tillämpning av tvångsåtgärder

SIS Sis har under flera år använt tvångsåtgärd...
28 november, 2022