13 november, 2023

Minoritetsstress drabbar hbtqi-personer på jobbet

ARBETSMILJÖ Hbtqi-personer upplever ofta en minoritetsstress på jobbet. Men vad betyder det – och hur skapar man ett klimat på arbetsplatsen där alla inkluderas? Forskaren Anna Malmquist tipsar.

Minoritetsstress drabbar många hbtqi-personer, inte minst på jobbet.

Anna Malmquist, docent i socialpsykologi vid Linköpings universitet, menar att minoritetsstress är ett begrepp som är viktigt att känna till på arbetsplatsen då det drabbar många hbtqi-personer.

Anna Malmquist

– Den vanligaste typen av minoritetsstress som hbtqi-personer kan möta så gott som dagligen, inte minst på sin arbetsplats, är mikroaggressioner. Det kan vara allt från ”skämt”, oförstående frågor och kommentarer till blickar och gester. Subtila nålstick som gör tydligt att man inte passar in i normen.

Vilka konsekvenser får minoritetsstressen?

– Det är en stress som adderas till all annan stress vi bär på, alla vanliga kriser som drabbar alla människor. Att ständigt vara på tårna och ha höjd beredskap inför omgivningens beteende är utmattande och kan leda till både upplevt utanförskap, ångest och psykisk ohälsa.

Anna Malmquist håller i ett seminarium på Socionomdagarna där hon berättar om sin forskning, som bland annat baseras på intervjuer. Bland annat har hon sett att många hbtqi-personer lyfter arbetsintervjuer som en extra jobbig situation.

– Minoritetsstress består också av en rädsla att utsättas för oönskade beteenden om man berättar om sin hbtqi-identitet. Det handlar om att i varje situation tvingas navigera i hur öppen man ska vara. Om man berättar finns alltid risken att bli diskriminerad och det kan vara mycket som står på spel vid en jobbintervju.

Anna Malmquist menar att det finns mycket man kan göra på en arbetsplats för att skapa en inkluderande kultur och minska utsattheten för personer som tillhör en minoritet.

– Det är viktigt att man skaffar sig kunskap, både generell hbtqi-kunskap och att man har koll på vad till exempel minoritetsstress är och hur det yttrar sig. Skapa forum på arbetsplatsen där ni diskuterar normer och föreställningar, och våga säga ifrån om någon blir utsatt. Konkreta tips är att ställa öppna och inkluderande frågor och att inte ta för givet att alla lever enligt heteronormen. Det är en bra start.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Sis HR-direktör: ”Vi har stora utmaningar”

SIS Anställda på Sis arbetar i en riskfylld mi...
15 november, 2023

Arbetsmiljön på Sis: ”Det är inte acceptabelt”

SIS Sis-personal skadas och hotas på jobbet, v...
15 november, 2023

Granskning: Hot och våld vardag för Sis-personal

SIS Huvudskador, gisslansituationer och våldsa...
14 november, 2023

"Jag tjänade massa pengar och brände dem på att må b...

PORTRÄTT För Johanna Haag var karriären allt. Men u...
10 november, 2023