Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har varit en djungel”

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vårdens kuratorer helt utan handledning. Lokalföreningen inom Akademikerförbundet SSR har lyft frågan och nu ligger den på högsta nivå. ”Risken är att man blir utarmad.”

Kuratorerna på sjukhuset i Umeå jobbar på olika avdelningar, men möts varje fredag för kaffepaus och för att prata av sig med kollegor. Det senaste året har flera av dem varit tvungna att jobba utan professionell handledning.

Foto: Annika Clemens

På Café 9:an, högst upp på Norrlands universitetssjukhus i Umeå och med utsikt över staden, möts sjukhuskuratorerna för en kafferast varje fredagsförmiddag. De pratar om allt möjligt. Som kurator är jobbet på vårdavdelning ibland ensamt och det underlättar att prata med kollegor inom samma profession.

– Vårt arbete är ett ensamarbete. Vi kan inte kommentera våra patientrelationer på vårdavdelningen, säger Maria Lövenvald.

– Vi får ta hand om oss själva, säger Katarina Sjögren.

Flera av dem har jobbat utan professionell handledning under lång tid. För sjukvårdskuratorer är det en viktig ventil för att orka jobba, men också för att hålla en hög professionell nivå i arbetet och för att patienterna ska få bra vård. Men en snårig upphandlingssituation i regionen har lett till att handledningen har uteblivit på flera håll.

Santa Antane, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s förening i Region Västerbotten.

– Vi började driva frågan förra våren när det kom till min kännedom att vi hade medlemmar som stod helt utan handledning, säger Santa Antane, ordförande i Akademikerförbundet SSR Region Västerbotten.

– Det har varit en djungel och det har varit upp till varje chef att ordna med handledning. Det skapar frustration bland medlemmarna.

Frågan berör kuratorerna på sjukhuset, på Bup och i primärvården. Att ha tillgång till handledning är en förutsättning för ett hållbart yrkesliv för kuratorerna, konstaterar Linda Henriksson.

– Vi går runt och bär på människors livshistorier. Och vi kan inte dela med oss av dem till kollegorna på vårdavdelning. Handledning är ett sätt att hantera daglig stress i yrkeslivet, ett sätt att hantera det som läggs på oss av andra.

Viktoria Leek konstaterar att handledningen också är ett viktigt sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer inom yrket och i omvärlden. Dessutom bör regionen erbjuda handledning om den vill uppfattas som en attraktiv arbetsgivare.

– Det ska vara självklart att erbjuda kvalitativ handledning om man vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger Linda Henriksson.

När Santa Antane lyfte frågan var det till en början vissa chefer som tvekade och hänvisade till central upphandling. Några chefer hade ordnat handledning av olika kvalitet på egen hand.

– Det fanns ingen kvalitetssäkerhet kring handledare och inte heller någon jämlikhet för våra medlemmar som var anställda i regionen. När jag började forska ordentligt i frågan så visade det sig att det inte fanns något aktuellt upphandlingsuppdrag vad gäller handledning för kuratorer överhuvudtaget.

 

Kuratorerna på sjukhuset i Umeå hoppas på en snar lösning, sedan Akademikerförbundet SSR har lyft frågan med ledningen. Från vänster: Viktoria Leek, Carina Renberg, Tåwe Oscarsson, Jennie Ylvin, Linda Henriksson, Katarina Sjögren, Maria Lövenvald, Linnea Brolin och Paulina Westermark.

Men vartefter hon har lyft frågan, även med stöd från fackliga kollegor från andra regioner och förbundet centralt, har facket fått ett bra bemötande, säger hon.

– Arbetsgivaren lyssnar när vi adresserar brister och vi jobbar ofta bra tillsammans. Ibland har upplevelsen varit att arbetsgivaren bemöter oss fackliga företrädare som en motpart. Men det här är ett gott exempel på när samarbetet har fungerat riktigt bra och vi har varit en medpart, säger hon.

– Vi blir lite av en spetskompetens på våra områden. För cheferna är vi en otrolig tillgång.

Nu hoppas hon frågan om upphandling av handledning snart blir löst. För till syvende och sist ligger det även i arbetsgivarens intresse att tillhandahålla handledning. Det är en viktig del i att behålla personalen.

– Risken är att man blir utarmad i sin profession, säger Tåwe Oscarsson.

– Utarmad, både själsligt och professionellt.

Kafferasterna är en viktig mötesplats för kuratorerna på sjukhuset. På avdelningen är de ofta den enda i sin yrkesgrupp.

Reporter Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024