5 november, 2021

”Facket bör ta större ansvar i klimatfrågan”

Student Svenska fackförbund borde ta större ansvar i klimatfrågan, skriver Sacos studentråd i en debattartikel i tidningen Arbetsvärlden.  

Global skolstrejk för klimatet 2019. Foto: Markus Spiske/Unsplash.

Global skolstrejk för klimatet i september 2019.

Foto: Markus Spiske/Unsplash.

– Vi representerar en grupp som är väldigt engagerad i klimatfrågan och tycker det är viktigt facket försöker påverka i den här frågan, säger Johan Jensen, vice ordförande Akademikerförbundet SSR:s studentråd.

Akademikerförbundet SSR:s studentråd är ett av många fackliga studentråd som ställer sig bakom uppmaningen till ett tydligare grönt fokus i det fackliga arbetet.

I debattartikeln konstateras att facket redan är engagerat för FN:s mål för ekonomisk och social hållbar utveckling. Men att engagemanget för miljömässig hållbarhet borde öka.

Johan Jenssen, vice ordförande Akademikerförbundet SSR:s studentråd. Foto Lena Östman

– När fackförbunden tar steg i den här riktningen så är det viktigt att de även anställer fler människor som har kunskap kring miljömässig hållbarhet, säger Johan Jensen.

Debattartikeln tar upp tre punkter där facket kan påverka. Det gäller till exempel att arbeta för att få in gröna klausuler i kollektivavtalen. Det kan handla om krav på allt från utsläppsminskningar till subventionerade resor med kollektivtrafik och elcykelinitiativ.

– Akademikerförbundet SSR gick redan för några år sedan ut tillsammans med fackförbundet Vision och förespråkade gröna klausuler när de förhandlade kollektivavtal. Det är helt rätt väg att gå, säger Johan Jensen.

En annan punkt som tas upp är att facket när de är med och tecknar tjänstepensionsavtal kan arbeta för att pengarna investeras i gröna industrier som är miljömässigt hållbara.

I en sista punkt nämns också att facket kan ta ansvar för att deras eget kapital, i till exempel fastigheter, investeras på ett miljömässigt hållbart sätt.

– Där tror jag att det finns mycket att göra framöver. Våra förbund gör en massa, men man kan göra ännu mer, säger Johan Jensen.

Johan Jensen, som sitter med i Akademikerförbundet SSR:s förbundsstyrelse som studentrådet representant, tycker dock att förbundet redan nu har ett klimatperspektiv när de diskuterar olika frågor.

– Den miljömässiga aspekten kommer alltid upp, säger han.

Läs debattartikeln >> Dags för de svenska fackförbundet att ta större ansvar i klimatfrågan

 

Stefan Karlsson

Läs även

Starka reaktioner på artikel om Sacos inställning till SD

POLITIK Akademikerförbundet SSR förtydligar: "Det handlar inte om sama...
5 oktober, 2022

SD diskuteras inom Saco:s styrelse

POLITIK SD:s framgångar i valet har lett till tung...
4 oktober, 2022

Heike Erkers: ”Kraven på rätt kompetens ökar&#...

FÖRBUNDET Det nya omställningsavtalet säkrar möjligh...
28 september, 2022

Maktens kvinnor ständigt ifrågasatta

LEDARSKAP ”Kvinnor som tar minsta snedsteg åker ut m...
26 september, 2022