10 november, 2021

Erfarna kollegor inte bäst att introducera

UTBILDNING Nyanställda ska helst inte introduceras av de mest erfarna på arbetsplatsen. Det görs bättre av de som jobbat fyra-fem år, som fortfarande kan redogöra varför de gör som de gör. Det menar socionomen, författaren och föreläsaren Helena Post Mårtensson.

Helena Post Mårtensson talar under rubriken

Helena Post Mårtensson föreläste under rubriken "Hållbar socionom - yrkesintroduktion för socialsekreterare" vid Socionomdagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö

Foto: Stefan Karlsson

– När du är helt ny behöver du detaljstöd. Du har inget behov av stora drag eller helheter. Många mer erfarna kan bli irriterade av frågor som: Vad ska jag skriva där? Vilken ruta ska jag skriva det i? Men man kan inte hoppa över detaljfasen. Alla måste gå igenom den, säger Helena Post Mårtensson.

Hon har arbetat som både socialsekreterare och ger utbildningar i hållbart arbetsliv och arbetsplatslärande. Vid Socionomdagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö talade hon om hur nyanställda socialsekreterare bör introduceras för att få en bra grund att stå på. Hon visade bland annat en struktur över hur socialsekreterare steg för steg utvecklas i sin profession från nybörjare till expert.

– Vi går från omedveten inkompetens, till omedveten kompetens och till sist medveten kompetens, säger Helena Post Mårtensson.

För att utveckla ny kompetens så räcker det dock inte bara med att gå en introduktionskurs för att alla ska börja jobba så. Medarbetaren måste också känna ett behov, repetera och öva den nya kompetensen. Om kunskapen inte omsätts i praktisk handling så glöms den snabbt bort.

Det är också viktigt att lära känna gränserna och ramarna för sin yrkesroll, så att man inte tar på sig för mycket. Här är det bra om en erfaren kollega kan hjälpa till.

– Annars är det lätt att allt hamnar i ens knä som nyanställd, säger Helena Post Mårtensson.

Hon vill gärna underlätta vardagen för nyanställda så inte enkla saker som att hitta kaffemaskinen och toaletten tar hjärnkraft.

Det är bra att ta fram en tydlig handledning om vilka kommunikationsvägar och vilka system som används på arbetsplatsen. Till exempel: Hur ska du göra när du måste kontakta chefen i akuta ärenden? Skicka ett sms, ett meddelande via Teams eller mejla?

Det är också bra att veta hur snabbt du som medarbetare förväntas svara på mejl.  Detsamma gäller mötesstrukturen på arbetsplatsen. När är det dags för möten med arbetsgruppen? När är det dags för enhetsmöten? Vilka går på dem? Vad syftar mötena till och vilka förväntningar finns det kring dem? Sådana saker kan vara en stor belastning på hjärnan när man är ny.

– När man genomfört en introduktionskurs så ska man fundera över; vad frågar de nyanställda om egentligen? Sedan ska man analysera och anpassa aktiviteterna i utbildningen efter det, säger Helena Post Mårtensson.

Helenas 5 tips för att spara hjärnkraft som nyanställd

  • Börja dagen med att titta i planeringskalendern istället för att svara på mejl. Om du läser mejlen får någon annan bestämma vad du ska göra.
  • Avsluta dagen med att planera nästa arbetsdag. Du är ofta lite strängare dagen innan.
  • Avsätt tid för skrivarbete och dokumentation i anslutning till en händelse. Det är mer avlastande för hjärnan att göra direkt.
  • Använd tiden rätt. Vi är mest lämpade för att läsa och skriva på förmiddagen. Lägg möten på eftermiddagen.
  • Tänka på att hjärnan behöver återhämtning hela tiden. Se till att variera intensiteten i arbetet och inte köra på för fullt hela tiden.

Läs mer om att vara nyexad socionom på vår systertidning Socionomen.

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Arbetsmiljön granskas på Sis-hem och andra boenden

ARBETSMILJÖ Nu inleder Arbetsmiljöverket riksomfattand...
6 februari, 2024

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios tog klivet och flytt...
26 januari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024