Bengt Börjeson-priset delas varje år ut av Ersta Sköndal Bräcke högskola. Syftet är att uppmärksamma och belöna insatser som hjälper människor till ett värdigt liv.
I år går priset till V.I.P.-programmets grundare Ewa Fransson Mannelqvist och Kerstin Kristensen samt till Budget- och skuldrådgivningen vid enheten för hemlösa på Stockholm stad.
– Jag känner mig jättestolt över priset. Det är ett erkännande som visar att vi har gjort ett viktigt och värdefullt arbete, säger Ewa Fransson Mannelqvist.
Hon är i dag pensionär men har ett 40 årigt yrkesliv bakom sig som socionom inom bland annat socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri samt inom kvinnofridsområdet.
För drygt åtta år sedan tog hon och dåvarande kollegan Kerstin Kristensen fram V.I.P.-programmet, ett verktyg som ska förebygga och förhindra våld i nära relationer mot personer med intellektuella och psykiska funktionsvariationer.
– När vi utbildade personal inom funktionshinderområdet uttryckte de behov av självstärkande och förebyggande program för att minska risken för att kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning skulle utsättas för våld. Det var en viktig anledning till att vi utvecklade programmet.
Via programmet utbildas gruppledare som sedan utbildar målgruppen.
– Det är ett förebyggande program där deltagarna lär sig att stärka självkänslan, att identifiera sina känslor, att de har rätt att säga nej och att det de själva bestämmer över sin kropp, säger Ewa Fransson Mannelqvist.
Sedan maj 2015 förvaltar Eskilstuna kommun över programmet.
Prisutdelning av Bengt Börjesons pris 2018 sker den 16 januari.
Text: Stina Loman.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.