13 juni, 2022

Coronahundarna tar över

ARBETSMILJÖ Hunden må vara människans bästa vän, men måste människan nödvändigtvis ha med sig sin bästis på jobbet?

Kollage Coronahundar Foto Getty

Foto: Getty

Ja, det är det uppenbarligen många som anser.

När ett försäkringsbolag i höstas frågade 500 av sina hundägande kunder om de tänkte ta med sig husdjuren till arbetsplatsen svarade nästan var femte person jakande. Enligt en annan undersökning, från Linkedin, uppgav tre av tio att de rent av är beredda att säga upp sig om de skulle nekas detta av arbetsgivaren.

Bakgrunden till det växande antalet kontorshundar är naturligtvis pandemin. Hemarbete tillsammans med en ekonomisk pott efter inställda luncher och nöjen gav många möjlighet att skaffa husdjur. Annett Kjellberg, avdelningschef på Djuravdelningen på Jordbruksverket, kan inte säga exakt hur mycket försäljningen av hundar har ökat, men berättar att grova uppskattningar tyder på omkring 25 procent de senaste två åren.

Annett Kjellberg, avdelningschef på djuravdelningen på Jordbruksverket. Foto Getty– Utifrån trycket som vi ser på veterinära stationer och på omsättningen överhuvudtaget, kopplat till tjänster, så är det en väldig ökning. Priserna har gått upp och införseln av hundar från andra länder har också ökat mycket. Det vet vi från gränsstationskontroller.

Somliga välkomnar utvecklingen med djur på jobbet, och pekar på fördelarna. De har visst forskningsstöd. Enligt en stor undersökning från Virginia Commonwealth University för några år sedan har hundarna en förmåga att få såväl individer och grupper av medarbetare att må bättre. Det bekräftas också av andra studier, som visar på minskad stress och ökad arbetstillfredsställelse som positiva konsekvenser.

Alla är dock inte glada över utvecklingen. Hos landets pälsallergiker och astmatiker finns en oro. Det berättar Helena Färnsten, tillförordnad generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet.

Helena Färnsten, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet. Foto Privat– Det är oerhört viktigt att tänka på att det som är en kär och älskad familjemedlem för någon kan utgöra en hälsofara för någon annan. Ingen ska behöva riskera att bli allvarligt sjuk på jobbet.

Svåra astmaanfall, andningssvårighet, akut vård – allmänhetens kunskap är alltjämt låg vad gäller de svåra konsekvenser som hundar kan innebära för allergiker, menar Helena Färnsten. Och det finns en utbredd föreställning om att ett piller löser problemet, säger hon, men så är det inte.

Enligt en annan vanföreställning är det endast den direkta kontakten med hunden som är riskfylld, och att faran är ur världen när djuret är det.

– I själva verket är det så att allergenet, det i hunden som man reagerar på, fastnar på textilier, mattor, gardiner, och kan sitta kvar i månader, kanske ännu längre, och påverka allergikern.

Astma- och allergiförbundet driver inte något totalförbud mot hundar på jobbet, men vill understryka vikten av att arbetsmiljölagen följs på den här punkten. Enligt den ingår det i arbetsgivarens arbetsmiljöarbete att göra en riskanalys, för att bedöma om hundar kan innebära någon fara för medarbetarna. 

Hon vill också se policies, där man har tänkt igenom hanteringen av djuren och konsekvenserna av dem. Sådana efterfrågar även Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Markus Furuberg– Kan man bjuda in gäster, kunder och klienter till en arbetsplats med hundar? Hur ska man göra det, och hur tänker man kring lokalerna? Förutom allergiker finns det ju också de som är väldigt rädda för hundar. Det här måste man fundera över, och man behöver ta fram en strategi som täcker verksamhetens behov och är förenligt med en god arbetsmiljö för alla.

 En viss oro finns över det växande hundintresset finns också hos Annett Kjellberg på Jordbruksverket. Fast den är av ett annat slag.

– Vi tycker att det är jätteroligt att människor vill ha djur. Tyvärr får vi in ärenden om personer som inte tar om hand sina djur, och vi vill inte att det inflödet ska öka. Jag kan inte avgöra om det har gjort det på sistone, men det är ständigt många ärenden. Det jobbar vi för att stävja.

Orsakerna till att människor vansköter eller lämnar bort hundar är många, säger hon. Psykisk ohälsa är en faktor, men det kan också handla om hundägare som underskattat ansvars- och arbetsbördan.

– Man ser ett gulligt djur på sociala medier, men inser inte att det är krävande, att djuret ska tas om hand år ut och år in. Hunden trivs bäst av trygghet och långsiktighet.

Trivs de på kontor? Varken mer eller mindre än människor, enligt Annett Kjellberg. Får de bara mat och vatten och motion minst var sjätte timme har de nog det bra. Blir de många på samma arbetsplats kan det dock bli en utmaning att få dem att hålla sams. Även det är någonting man bör ha beredskap för i sin policy, menar Markus Furuberg på Akademikerförbundet SSR.

– Vad skulle hända om alla tog med sig hundar, som började leva sitt eget liv och ta över arbetsplatsen?

Tim Andersson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Maria lämnar socialtjänsten till följd av ohållbar s...

SOCIALT ARBETE Hög personalomsättning bland socialsekrete...
25 mars, 2024

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024