27 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i fokus

AVTALSRÖRELSE Reallöneökningar, arbetsmiljö och kompetensutveckling – tre heta frågor som diskuterades när förtroendevalda samlades på Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för kommuner och regioner.

Lön och kompetensutveckling var viktiga frågor på Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd. Foto: Therese Johansson

Carina Strömbäck

Tillsammans med förbundskansliet, styrelsen och ombudsmännen samlades 20 förtroendevalda på Vasagatan i Stockholm för avtalsråd i fredags. Det är en slags kickoff till avtalsrörelsen där det samlade avtalsrådet fungerar rådgivande när förbundet ska förhandla fram ett nytt kollektivavtal med arbetsgivaren, i det här fallet Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

En av de förtroendevalda var Carina Strömbäck, avtalsrådsrepresentant och ordförande för distriktsföreningen Norrbotten. Hon menar att den stora industriella expansionen påverkar medlemmarna i allra högsta grad, och att arbetsgivaren måste tänka till för att både behålla och rekrytera personal.

– Det vi står inför annars är att industrin kommer att suga upp vår personal. Har vi ingen bra arbetsmiljö och för tajt slimmad organisation kommer vi se en personalflykt till industrin även om det inte är inom ens eget utbildningsområde. Det ser vi hända redan nu.

– Vi har bland annat HR-personal bland våra medlemmar som industrin vill anställa för att driva sina egna personalfrågor. Stat, kommun och region behöver vara rädda och oroliga eftersom industrin konkurrerar med betydligt högre löner. Inom den offentliga sektorn överlag måste man därför tänka på löneökningen, kompetensutvecklingen och arbetsmiljön. I Norrbotten kommer det att vara avgörande.

Joel Christoffersson

På plats fanns även avtalsrådsrepresentanten Joel Christoffersson, ordförande för distriktsföreningen Stockholm södra. Även han lyfter lön och kompetensutveckling som två av de viktigaste frågorna bland medlemmarna inför avtalsrörelsen.

– Lönen är en viktig fråga. Industrimärket hamnade dubbel så högt som det vi fick ut i vår lönerörelse förra året, samtidigt som levnadskostnaderna stigit markant. Nu vill man se reallöneökningar.

– En annan viktig fråga är kompetensutvecklingen. Alternativa yrkesvägar och möjligheten till vidareutbildning och specialisering är otroligt viktigt för att framtidssäkra sig på arbetsmarknaden. Hur svarar arbetsgivaren upp till att jag vill kompetensutveckla mig inom mitt yrkesområde? I vissa fall kan möjligheten till kompetensutveckling vara ett alternativ till att bara prata lön.

Malin Fröjmark, ombudsman på Akademikerförbundet SSR, konstaterar efter att ha lyssnat in medlemmar och förtroendevalda att lön, arbetsmiljö och kompetensförsörjning står högt på agendan inför avtalsrörelsen.

Malin Fröjmark

– En viktig del är reallöneökningar, att säkerställa att våra medlemmar inte förlorar gentemot övriga arbetsmarknaden, som många tycker att man gjort under 2023. En annan viktig del är kompetensförsörjningen, hur man får medlemmar att stanna kvar inom kommun och region. Det handlar då om att ha bra arbetsmiljö så att man orkar jobba kvar hela arbetslivet och att man får både en bra utveckling kompetensmässigt och en bra utdelning ekonomiskt om man stannar kvar.

Hur har dagen varit?

– Jättebra! Det har varit så många intressanta diskussioner och en otrolig energi som det blir när man möts så här. Folk kommer verkligen engagerade och vill förmedla det man hört från medlemmarna ute i landet. Det är väldigt inspirerande.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Chef anmälde otrevliga politiker som arbetsmiljöprob...

ARBETSMILJÖ Samverkan mellan politiker och tjänstemän ...
25 juni, 2024

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024