8 maj, 2023

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Norra Sverige expanderar och skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetslösheten i Södermanland är bland den högsta i landet. Nu startar Arbetsförmedlingen en rekryteringskampanj för att locka arbetssökande till de kommunala jobben i norr.

Northvolt Ett. Foto: Northvolt

En befolkningsökning på cirka 100 000 personer i de två nordligaste länen beräknas fram till år 2035.

Foto: Northvolt

I Norrbotten och Västerbotten sker just nu stora investeringar när svensk industri tar en ledande roll i den gröna omställningen – något som ger effekt på många områden, inte minst inom offentlig sektor. För att klara av den fossilfria utvecklingen samt samhällsutvecklingen i regionen beräknar man en befolkningsökning på cirka 100 000 personer i de två nordligaste länen fram till år 2035.

Nu drar Arbetsförmedlingen i gång ett projekt för att locka arbetssökande från Södermanland att provjobba och provbo i Kiruna, Skellefteå, Boden och Luleå under sommaren.

Camilla Edholm, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingens kansli för omvandling och matchning i norr.

Camilla Edholm

– Vi har våra industrier som är ledande i den gröna omställningen, och de har en attraktionskraft i sig. Det är svårare att rekrytera till de offentliga jobben, till vård och omsorg, skola och service. Genom att samarbeta med Södermanland, som har högst arbetslöshet i landet, kan vi nå en målgrupp som är i behov av arbete och skapa en medvetenhet om vilka möjligheter det finns här uppe, säger Camilla Edholm, arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingens kansli för omvandling och matchning i norr.

1 400 personer fick en inbjudan till ett första digitalt informationsmöte, varav Arbetsförmedlingen träffade omkring 60 personer fysiskt i Katrineholm och Eskilstuna då kommunerna i norr presenterades. Av dessa var cirka 40 personer intresserade att delta i projektet och söka sommarjobb i någon av kommunerna.

– Det är ett stort steg att flytta 80–100 mil för ett sommarjobb. Vi förväntade oss inte att det skulle vara en rusning, men de som nu söker är motiverade att prova på det här äventyret. Det känns jättekul att få upp personer som verkligen vill göra detta. Vi är medvetna om att vi inte kommer att lösa bemanningsfrågan i norr, men det är ett test för att se vad som fungerar som tröskelsänkare för att våga ta steget och flytta upp.

Vad hoppas ni uppnå med projektet?

– Vi är fortfarande i rekryteringsstadiet, men hoppas såklart på att många aspiranter vill ta chansen och flytta upp. Men får vi bara en som skriver på avtal och flyttar upp har vi i alla fall gett den personen ett jobb och nya möjligheter. Vi ser detta som ett testprojekt där vi lär oss vilken typ av motivation som krävs för att ta steget och flytta, och vad kommunerna behöver för att öka mottagarkapaciteten.

En del i projektet är att deltagarna ska komma upp till någon av städerna i projektet och testa hur det är att leva, bo och jobba där under tre månader. Men förhoppningen är att de ska vilja bosätta sig i norra Sverige permanent, säger Camilla Edholm.

– Vi hoppas att de ska känna att man kan få ett bra liv och en framtid här uppe. Det är så lätt att se vinter, mörker, kyla och mygg framför sig när man tänker på norra Sverige, men det är så mycket mer än så. Här drivs inte bara den gröna omställningen, även städerna växer och bygger ut sitt utbud av allt från kultur och restauranger till service och naturupplevelser.

Therese Johansson

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

Arbetsmarknaden på väg att vända

ARBETSMARKNAD Fler arbetslösa, men färre jobb att söka. ...
12 oktober, 2023

Arbetsförmedlaren: ”Alla behöver få vara med i proce...

AI Införandet av AI på Arbetsförmedlingen är ...
11 oktober, 2023

Johan Pehrson: Yrkesvux mer effektivt än matchningst...

POLITIK Regeringen minskar anslagen till matchning...
9 oktober, 2023

”Jag ser AI som ett arbetsredskap”

AI Socialtjänsten i Linköping vill ta hjälp a...
3 oktober, 2023